«Hvorfor er det ikke psykologene som setter premissene i psykisk helsevern?» spør Oddli og Kjøs i sitt fagessay i dette nummeret av Tidsskriftet. Dessverre er det nettopp det de står for i innlegget sitt som hindrer psykologene i å bli mer innflytelsesrike.
Individualisering, marked og nyliberalisme er langt fra bare negativt. For meg innebærer individualismen menneskets evne til å ta vare på seg selv og andre.
Over 2000 psykologer fra hele Europa vil trolig komme til Oslo 7.-10. juli i år for å delta på den europeiske psykologikongressen. På besøkslisten står stjerner som Philip Zimbardo og Johan Galtung.
Fond til videre- og etterutdanning i klinisk psykologi og psykoterapi av psykologer innen Norsk Psykolog-forening fikk totalt inn 51 søknader. Kr 902 000 ble fordelt slik:
Kognitiv terapi er en pragmatisk, målrettet, strukturert, problemorientert og psykoedukativ behandlingsform. Er det realistisk å implementere en slik tilnærming på en akuttpost i psykisk helsevern, hvor liggetiden er kort og pasientene har de mest alvorlige psykiske lidelsene?
Peder Kjøs, Psykologisk institutt,, Universitetet i Oslo
Publisert:
7. februar 2009
Forskjellen mellom hva vi psykologer egentlig gjør og hvordan vi fremstiller vår virksomhet er påfallende. For når vi prøver å imitere medisinen og tilfredsstille helseøkonomene, tar vi atskillige løgner i vår munn.
Svein Arthur Kallevik, psykolog og journalist. Han er påtroppende spesialrådgiver hos RVTS ØST – Regionalt Ressurssenter om vold, traumatisk stress og selvmord, Region Øst
Publisert:
7. februar 2009
Fra å være utenriksredaktør i Tsjekkias største tv-kanal arbeider hun nå med rusproblematikk, og boltrer seg i storslått nordnorsk natur. - Journalistikken er en god ballast for meg som psykolog, sier Barbora Šindelárová (30).
Arne Olav L. Hageberg, Journalist og nettansvarleg i Psykologtidsskriftet
Jan Harald Tomassen
Publisert:
7. februar 2009
Major Roger Helmers har til saman avtent fire år i utanlandsteneste - i Libanon, Kosovo, Makedonia og Irak. Den siste reisa frå Bagdad til Bardufoss tok eit døgn, men å koma heim tok tre år. Opplevingane har resultert i både CD-utgjeving og foredrag for andre soldatar.
Hva husker man? Hva glemmer man? Hvordan blir hukommelsen påvirket av traumer? Dette er spørsmål den israelske regissøren og hovedrolleinnehaveren Ari Folman stiller seg i filmen Valsen med Bashir, en personlig fortelling om tap og mening
Ingunn Skre, denne månedens kronikkforfatter, er dr.psychol., førsteamanuensis ved Universitetet i Tromsø og sitter i Psykologforeningens sentralstyre. Sammen med Anne Skard, Peder Kjøs, Magne Raundalen, Marit Netland og Kjell Underlid er hun invitert av Tidsskriftet som fast kronikør. Neste gang: Anne Skard.
Nina Strand, journalist i Tidsskrift for Norsk psykologforening
Roger Neumann
Publisert:
7. februar 2009
Sykmeldingsarbeid innebærer å være nært til stede i folks hverdagslige gleder og utfordringer på veien tilbake til arbeidslivet. En positiv utvidelse av psykologrollen, mener Line Merete Tangen Aanerød.