Du er her

Forsknings­intervju

Forsknings­intervju
Publisert
1. november 2023

Å vite hvordan miljøfaktorer påvirker psykisk helse, er viktig for samfunnspsykologien og i møte med pasienter, men vi har kunnskapshull, sier Ludvig Daae Bjørndal.

Portrett av mann mot naturbakgrunn
Forsknings­intervju
Publisert
21. august 2023

En spesiell metode kan gjøre forskjell i arbeidet med unge som forgriper seg på jevnaldrende. Men det kan være et sjansespill å ta den i bruk, mener Bodil Sørheim og Tuva Melsom.

Bodil Sørheim og Tuva Melsom. Foto: Per Halvorsen.
Forsknings­intervju
Publisert
31. juli 2023

Mindre syke pasienter som blir behandlet av avtalespesialister, får mer behandling enn pasienter med alvorligere tilstander på distriktspsykiatriske sentre. 

Pasienter med depresjon eller angst får mer behandling hos avtalespesialistene enn pasienter med samme diagnoser får på DPS, dokumenterer Per Arne Holmann med flere. Foto: Per Halvorsen
Forsknings­intervju
Publisert
1. desember 2022

Cannabis er en risikofaktor for schizofreni, men det gir liten grunn til panikk i familier med ungdom som eksperimenterer med hasj. 

POTENT CANNABIS: Rådet må være å unngå den mest potente cannabisen, mener Eline Rognli og Jørgen G. Bramness.
Forsknings­intervju
Publisert
1. november 2022

Overføringsbegrepet er høyst aktuelt i psykisk helsevern, der mange psykologer har sin første stilling. Det mener Hanne Strømme, som vektlegger betydningen av relasjonskompetanse hos uerfarne psykologer.

førsteamanuensis og psykoanalytiker Hanne Strømme
Forsknings­intervju
Publisert
31. august 2022

Sexologiprofessor Elsa Almås mener vi er på god vei til å skrote tokjønnsmodellen. Nå vil hun omfordele makta til dem som bestemmer hvem som skal behandles for kjønnsinkongruens.

FOR REDD FOR Å FEILE Sexolog Elsa Almås vil gjøre det enklere for personer med kjønnsinkongruens å få behandling, og mener vi må akseptere at enkelte angrer seg. – Frykten for å feile må ikke styre behandlingstilbudet, sier hun.
Forsknings­intervju
Publisert
2. juli 2022

Stipendiat Luisa Fassi forsker på ungdommers bruk av sosiale medier og hvordan bruken påvirker deres psykiske helse. – Hovedbudskapet er at vi ikke har kommet langt nok til å stemple sosiale medier som enten utelukkende bra eller dårlig. 

Illustrasjonsbilde av mobiltelefon i baklomme
Forsknings­intervju
Publisert
1. mars 2022

Stipendiat Anne Bülow går i bresjen for mer åpenhet i psykologisk forskning og studerer finkornede interaksjoner mellom ungdom og deres foreldre.

Mobiltelefoner, EMA (illustrasjon)
Forsknings­intervju
Publisert
3. januar 2022

På de tidene av døgnet det blir akuttinnlagt flest pasienter i psykisk helsevern, er det dårligst bemanning, fant forskere ved Universitetssykehuset i Nord-Norge.

KVELD OG NATT: Psykologkompetansen er ikke relevant bare fra åtte til fire, mener, Martin Bystad.
Forsknings­intervju
Publisert
1. desember 2021

Aina Sundt Gullhaugen har utviklet en modell for å avdekke lidelsen bak masken til personer med psykopati. Finner man først lidelsen, gir det grunnlag for behandling, hevder hun.  

HARD NØTT Aina Sundt Gullhaugen tror ikke det blir noen enkel oppgave å få fagfeltet til å endre holdning til hva som er mulig å oppnå av endring hos personer med psykopati. Foto: privat.

Sider