Du er her

Fritt Ords Honnør til Arnhild Lauveng

Arnhild Lauveng er en klok og uredd fagperson som bruker erfaring fra egen sykehistorie til å se løsninger som tar vare på håpet.

Dette skriver Fritt Ord i en pressemelding i sammenheng med at psykolog Arnhild Lauveng i desember 2008 ble tildelt Fritt Ords Honnør, en påskjønnelse som deles ut for verdifullt virke i det frie ords tjeneste.

Lauveng har skrevet tre bøker om psykisk helse. Den første I morgen var jeg alltid en løve (2005), er helt unik i norsk og europeisk sammenheng. Boken er solgt i et stort opplag, og oversettes til flere språk for utgivelser i en rekke land. I 2006 ble boken Unyttig som en rose utgitt. Våren 2008 utkom Arbeidsmaur med gipset hjerte som handler om psykisk sykdom og arbeidslivet. En fjerde bok om og for ungdom er planlagt til utgivelse høsten 2009. Tema er unge og psykisk helse.

Selv var Lauveng syk med diagnosen schizofreni i ti år. I dag er hun frisk, og bruker sin smertefulle erfaring fra tvangsmedisinering og isolat til å fortelle hva som gav innsikt, håp og styrke til å komme dit hun er i dag. Slik blir hun eksponent for en stor gruppe mennesker som har vanskelig for å kommet til orde. I dag er hun en aktiv foredragsholder på konferanser, institusjoner og skoler i Norge og Norden.

Arnhild Lauveng bryter barrierer og er modig når hun snakker både for fagfolk og syke om hvor viktig det er å bli sett og møtt med verdighet og muligheter. Hun viser i praksis hvor viktig det er å gjøre bruk av det frie ord, understreker Fritt Ord.

Nina Strand
Teksten sto på trykk første gang i Tidsskrift for Norsk psykologforening, Vol 46, nummer 2, 2009, side

Kommenter denne artikkelen