For 30 år siden utmerket vår foreldregenerasjon seg ved å være blant de mest samfunnsengasjerte studenter noensinne. Er denne gløden forsvunnet hos studentene?
Esben Esther Pirelli Benestad, Lege, familieterapeut og professor i sexologi ved Universitetet i Agder
Publisert:
1. januar 2004
Mange som har vært behandlet for seksuelle traumer, etterlyser profesjonell hjelp til å etablere seksualitet på egne premisser. Denne artikkelen er den første av to som gir råd til terapeuter som vil gi slik bistand.
Det psykologiske bidraget i arbeid med syke barn bør styrkes. Barn med leddgikt kan trenge hjelp i forhold til smerter, angst og etterlevelse av behandling.
Inger Hilde Nordhus, professor, Institutt for klinisk psykologi, Universitetet i Bergen, og professor II, Institutt for medisinske basalfag, Universitetet i Oslo
KONTAKT: Elisabeth.Flo@uib.no
Reidun Hafstad, Institutt for familie- og relasjonsutvikling, Os
Publisert:
1. januar 2004
Personalet får konkret veiledning i sitt samspill med den demensrammede. Pasientens uttrykk tolkes som meningsfull kommunikasjon, og personens behov og kompetanse står i sentrum.
Gutter som lett kommer i konflikt med omgivelsene, kan ha nytte av et gruppetilbud bygget på «tenk høyt»-metoden. Positive selvinstruksjoner og trening i sosial persepsjon kan forebygge konflikter.
Terapeuten kan ofte berøre vanskelige emner allerede i den første timen dersom det gjøres som tankeeksperimenter. Da blir samtalen mindre bindende eller forpliktende.
Peder Kjøs, Psykologisk institutt,, Universitetet i Oslo
Publisert:
1. januar 2004
Hvert år utdannes fire ganger så mange psykologer som de som går av med pensjon. I de store byene har nyutdannede psykologer erfart at de må være villige til å flytte på seg hvis de vil ha drømmejobben. Men det er slett ingen grunn til krisestemning. Store og lønnsomme nisjer ligger og venter på psykologer som våger å tenke litt utradisjonelt.
Bjørn Christiansens minnepris er eneste anledning hvor psykologer hedrer kolleger med en pris. Denne gangen var det Bjørn Helge Johnsen og Jarle Eid som ble feiret av Psykologforeningen.
Bjørn Helge Johnsen, Institutt for samfunnspsykologi, Universitetet i Bergen
Publisert:
1. januar 2004
Psykologene Eid og Johnsen rykker ut for å hjelpe folk som opplever katastrofer og ulykker. Etterpå forsker de på sine egne metoder, og bidrar til å videreutvikle fagfeltet sitt. De føler seg heldige som kan kombinere klinisk arbeid med forskning, og har utgjort et unikt forskerteam i ti år. Samarbeidet øker arbeidsgleden. Tildelingen av Psykologforeningens minnepris inspirerer ytterligere.
Kjersti Arefjord, Institutt for klinisk psykologi, Universitetet i Bergen
Nina Berg
Publisert:
1. januar 2004
Hvorfor og for hvem eksisterer fagetikk og de fagetiske råd, og er det mulig å ivareta hensynet både til psykologen og klienten i håndteringen av en klagesak?
Hva skjer når terapeuten er nesten like ordløs som klienten? Hvordan finne balansen mellom å være åpen og direkte og å være ivaretakende og forsiktig i samtaler om klientens seksuelle erfaringer?
Er fagetisk råd først og fremst en utdanningsinstitusjon for psykologer, et forum for refleksjon og fagetisk utvikling, eller skal det være en institusjon som ivaretar psykologenes tillit i forhold til klienter og samfunnet for øvrig?
Hva gjør en fylkesavdeling når en kollega blir meldt til Fylkeslegen og anklaget for uetisk faglig virksomhet? Og hva gjøre Psykologforeningen? Fylkesavdelingen i Rogaland reiste disse spørsmålene på lederkonferansen.