Utviklingstraumeperspektivet handler mer om å kompensere for barnets tapte erfaringer enn å «reparere skader». Da blir omsorgssystemet den viktigste arenaen for endring. Som hjelpere må vi yte regulerende omsorg.
Nina Strand, journalist i Tidsskrift for Norsk psykologforening
Publisert:
5. oktober 2017
Å få hjelp til å fortelle sin livshistorie – ikke bare om traumene – kan være livreddende. Men én terapeut er ofte ikke nok, mener psykolog Anders Dovran.
Øystein Helmikstøl, journalist i Psykologtidsskriftet
Publisert:
5. oktober 2017
Eks-statsråd og nå helsebyråd Inga Marte Thorkildsen (SV) vil at Oslo kommune skal herme etter Stangehjelpa. Hun får faglig støtte fra Psykologforeningen.
Nils Eide-Midtsand, Avdeling for barn og ungers psykiske helse, Sørlandet sykehus HF, Kristiansand
KONTAKT: nmidtssa@gmail.com
Publisert:
5. oktober 2017
Å gå en tur i parken, se film eller spise sammen er aktiviteter som i beste fall har blitt sett på som utgangspunkt for terapi. Ifølge den polyvagale teorien kan slike aktiviteter også utgjøre selve terapien.
Roar Fosse, Klinikk for psykisk helse og rus, Vestre Viken
KONTAKT: roar.fosse@vestreviken.no
Publisert:
5. oktober 2017
Epigenetiske mekanismer bidrar til å regulere genuttrykket og hjernens utvikling og funksjon. En aktuell hypotese er at stressinduserte epigenetiske endringer spiller en viktig rolle ved alvorlige psykiske lidelser.
Anne Marita Milde, Institutt for biologisk og medisinsk psykologi, Universitetet i Bergen
KONTAKT: ashild.fuglestad@bergen.kommune.no
Publisert:
5. oktober 2017
Moderne nevrovitenskap har gitt verdifull innsikt i nevrobiologiske prosesser som er involvert i etablering av traumatiske minner. Bedre kunnskap om disse prosessene kan øke forståelsen for hva som virker og ikke virker i terapi.
Heine Steinkopf, Familiekontoret i Vest-Agder, avd. Kristiansand
KONTAKT: heine.steinkopf@bufetat.no
Mari Kjølseth Bræin
KONTAKT: mari.brain@rvtsost.no
Dag Ø. Nordanger
KONTAKT: dag.nordanger@uni.no
Publisert:
5. oktober 2017
Kartlegging av hjernefunksjoner og utviklingshistorikk kan være mer hensiktsmessig for behandlingsplanlegging enn tradisjonelle psykiatriske diagnoser.
Mangfoldet i traumeerfaringene til barn i BUP gjør at klinikeren trenger fleksible metoder som kan tilpasses den unges opplevelser. Traumefokusert kognitiv atferdsterapi (TF-CBT) er én slik metode.
Miljøterapeuter, fosterforeldre og saksbehandlere forteller at musikkterapi virker som en form for traumebevisst omsorg og sikrer deltakelsesfremmende praksis i barnevernets arbeid.
Kunnskapen vi har om utviklingstraumer, tilsier en radikal omprioritering av samfunnets ressurser med omfattende følger for organiseringen av vårt helse- og sosialvesen.
Andreas Høstmælingen, fagsjef i Norsk psykologforening
KONTAKT: anhostma@gmail.com
Publisert:
5. oktober 2017
Diagnosesystemet er langt fra perfekt, men jeg tror ingen ønsker et system der helsepersonell etter eget forgodtbefinnende skal kunne definere noe som sykdom.
Jan Smedslund, professor emeritus, Universitetet i Oslo
Publisert:
5. oktober 2017
Empirisk forskning er leting etter observasjoner som sier noe om hva vi kan vente i fremtiden. Empiri har bare en hensikt hvis den gir mulighet for å forutsi.