Øystein Helmikstøl, journalist i Psykologtidsskriftet
Publisert:
1. september 2020
Psykologer har bidratt med konspirasjonsteorier. Og nordmenn skårer trolig nokså likt med amerikanere på konspirasjonsmentalitet, ifølge Asbjørn Dyrendal.
Nederlag, skam, frykten for å ha gjort feil: Kostnadene kan være store når pasienten tar sitt eget liv. Blir du ikke ivaretatt, risikerer du å bli en dårligere terapeut, mener ansatte i psykisk helsevern.
Maria Jordet, stipendiat ved Institutt for kunstfag og kulturstudier, Høgskolen i Innlandet
KONTAKT: maria.jordet@inn.no
Siri Erika Gullestad, PhD, professor, Psykologisk institutt, Universitetet i Oslo
KONTAKT: s.e.gullestad@psykologi.uio.no
Publisert:
1. september 2020
I sør-asiatiske kulturer er tilhørighet til fellesskapet en overordnet verdi. Vår studie av syngende jenter i Bangladesh viser samtidig en trang til individuasjon – til å bli sin egen person.
Per Thorvaldsen, førsteamanuensis ved Høgskulen på Vestlandet
Hilde Thomsen, Illustratør
Publisert:
1. september 2020
Mangelen på tilbud i psykisk helsevern diskuteres ofte. Men min fortelling om egen innleggelse på et DPS viser at vi også må rette søkelyset på kvaliteten på hjelpen som tilbys.
Alv A. Dahls kritikk av den kontekstuelle modellen for psykisk helse skyt over mål. Den vidare utviklinga av fagfeltet vårt vil neppe byggje på ei medisinsk forståing av psykiske vanskar og rusproblem.
Jon Sletvold, psykologspesialist i privatpraksis, veileder og læreanalytiker ved Norsk Karakteranalytisk Institutt
KONTAKT: j-sle@online.no
Publisert:
1. september 2020
Psykologtidsskriftet bør gå tilbake til sin tidligere praksis med å skille mellom fagfellevurderte artikler og ikkefagfellevurderte bidrag, uavhengig av formen.
Karl Halvor Teigen, Professor emeritus, Universitetet i Oslo
KONTAKT: k.h.teigen@psykologi.uio.no
Publisert:
1. september 2020
En ungarsk hit fra 1933 skal ha gitt støtet til en internasjonal selvmordbølge. Men i beretningen om selvmordssangen Gloomy Sunday er det vanskelig å skille mellom fakta og fiksjoner.
Krister W. Fjermestad, førsteamanuensis, Psykologisk institutt, Universitetet i Oslo
KONTAKT: kfj061@uib.no
Publisert:
1. september 2020
Holmås skriver gjenkjennelig og forfriskende om det å ha en «usynlig sykdom», men møter seg selv i døra når hun forsøker å rive ned fordommene knyttet til egen lidelse.
Sigmund Karterud, MD, PhD, professor i psykiatri, Institutt for mentalisering
KONTAKT: wkarteru@online.no
Publisert:
1. september 2020
Jeg frykter at folk flest vil bli negativt påvirket av denne amerikansk-pregete hangen til polarisering i Løgn eller Sannhet og derav følgende lettkjøpte løsninger.