Du er her

Ferskvare

«Hemmelig» essaytrilogi

Stig Sæterbakken gikk bort vinteren 2012, bare 46 år gammel. Der jeg tenker er det alltid mørkt er en samleutgave av hans «hemmelige» essaytrilogi, utgitt som boksingler på Flamme Forlag i tidsrommet april 2009–august 2011. «Ja. Nei. Ja» tar utgangspunkt i en samtale mellom Peter Handke og vennen Peter Hamm, og munner ifølge forlaget ut i et rungende forsvar for skilsmissen. «Umuligheten av å leve» er et bekjennelsesskrift om barnsligheten som forfatterens dominerende personlighetstrekk. «Det fryktinngydende» handler om å bli innhentet av sine «sjokkerende feilskjær, sine buksespjærende blundere». Boka inneholder nyskrevne for- og etterord av John Erik Riley og Tom Egil Hverven.

Essays om tingene rundt oss

Om høsten er tittelen på Karl Ove Knausgårds nye essaysamling. Et barn skal bli født, og faren setter seg ned for å skrive til det. Ifølge forlaget Oktober er dette er første bindet i en personlig encyklopedi som forsøker å sirkle inn det karakteristiske ved tingene vi omgir oss med, og nærme seg verdens materialitet gjennom en serie korte beskrivelser. Enkelte av tekstene handler om lysende øyeblikk hvor noe tilsynelatende ubetydelig får glans fra livet som står og betrakter det, mens andre er melankolske, fulle av sorg over det som går tapt. Men felles for dem alle, er at den verden som stiger frem gjennom dem, er en fantastisk verden.

Teksten sto på trykk første gang i Tidsskrift for Norsk psykologforening, Vol 52, nummer 10, 2015, side 913

Kommenter denne artikkelen