Øystein Helmikstøl, journalist i Psykologtidsskriftet
Publisert:
4. juli 2017
Prestesaken reiser spørsmål om samfunnet forstår seg på psykologisk og religiøs annerledeshet. Det mener teologiprofessor som har hatt flere hundre samtaler med den volds- og overgrepsdømte glåmdalspresten.
Øystein Helmikstøl, journalist i Psykologtidsskriftet
Publisert:
4. juli 2017
Kommunepsykologene skal nå arbeide system- og samfunnsrettet i tillegg til helsefremmende og forebyggende. Men dette har ikke norske psykologer peiling på, mener professor i helsepsykologi Arne Holte.
Ellen Wikenius, Kontakt ellen.wikenius@medisin.uio.no
Mona Bekkhus
Pål Gunnar Marthinsen
Anne Margrethe Myhre, Institutt for klinisk medisin, Medisinsk fakultet, Universitetet i Oslo (UiO), Barne- og ungdomspsykiatrisk forskningsenhet, Oslo universitetssykehus (OUS)
Publisert:
4. juli 2017
Stress tidlig i livet øker risikoen for psykiske og somatiske sykdommer senere i livet. Epigenetisk variasjon kan være den underliggende biologiske mekanismen som kroppen bruker for å regulere dette arv–miljø-samspillet.
Det kan være vanskelig å skille fantasi fra fakta i det som formidles av epigenetisk kunnskap i ulike medier. Forsker Ragnhild Eskeland ønsker å rydde opp.
Bjørn Sætrevik, førsteamanuensis ved Institutt for samfunnspsykologi, Universitetet i Bergen
Publisert:
4. juli 2017
Når vi forsøker å gjøre tidligere studier om igjen, får vi ikke alltid de samme resultatene. Replikasjonskrisen har kastet skygger over psykologifaget. Hva kan gjøres?
Kristin Alve Glad, stipendiat ved Nasjonalt kunnskapssenter om vold og traumatisk stress (NKVTS) og privatpraktiserende psykolog
KONTAKT: k.a.glad@nkvts.no
Publisert:
4. juli 2017
Alle som har opplevd noe potensielt traumatiserende trenger ikke å få psykoterapi. Men mange vil sannsynligvis ha nytte av god psykoedukasjon om traumepåminnere.
Eystein Victor Våpenstad, førsteamanuensis, VID Vitenskapelige Høgskole, Oslo og avtalespesialist i klinisk psykologi, Helse Sør-Øst
KONTAKT: dr.evv@vapenstad.no
Publisert:
4. juli 2017
RCT-forskning kan ikke gi oss svaret på psykoterapiens mange verdispørsmål. Men en vurdering av verdispørsmålene i psykoterapi kan si oss hvilken forskningsmetode vi bør bruke.
Bergljot Gjelsvik, postdoktor ved Psykologisk institutt ved Universitetet i Oslo
Publisert:
4. juli 2017
Skjønnlitteraturens dypdykk i enkeltskjebner kan fange inn kompleksiteten ved selvmord og vekke vår medfølelse. Men kan skjønnlitteratur også si noe om risiko for selvmord?