Du er her

Nr. 7 2022 - Det politiske dyret

Nyheter
Publisert
28. juni 2022

De hevder at behandlingen de fikk i psykisk helsevern brøt med menneskerettighetene, og krever erstatning. På sikt vil de ha forbud mot tvangsmedisinering.

Merete Nesset og Inger-Mari Eidsvik vil ha erstatning for menneskrettighetsbruddene de mener psykisk helsevern har utsatt dem for, og vil forby tvangsmedisinering.
Forsknings­intervju
Publisert
2. juli 2022

Stipendiat Luisa Fassi forsker på ungdommers bruk av sosiale medier og hvordan bruken påvirker deres psykiske helse. – Hovedbudskapet er at vi ikke har kommet langt nok til å stemple sosiale medier som enten utelukkende bra eller dårlig. 

Illustrasjonsbilde av mobiltelefon i baklomme
Bjørn Christiansens minnepris
Publisert
25. august 2022

Siri S. Helland, Kristian Rognstad, John Kjøbli, Anneli Mellblom og Agathe Backer-Grøndahl tildeles Bjørn Christiansens minnepris for 2022 for sin artikkel om psykologer i kommunene.

Fagessay
Publisert
2. juli 2022

Et essay om politisk personlighet, arvbarhet, Putin og lover i psykologisk vitenskap.

Illustrasjons av Vladimir Putin
Vitenskapelig artikkel
Publisert
2. juli 2022
Fagessay
Publisert
2. juli 2022

Befolkningens livskvalitet er landets viktigste ressurs. Forskning har vist at livskvaliteten kan styrkes og vi kan utstyre politikere, fagfolk og befolkningen med en verktøykasse for bedre psykisk helse.

Fagessay
Publisert
2. juli 2022

Hva kan vi, i vår tid, lære av Keats sin diktekunst?

Posthumt portrett av John Keats. Malt av William Hilton, ca. 1822.
Fra praksis
Publisert
3. juli 2022

Mentalisering er ufordrende for ungdom med begynnende personlighetsproblematikk. En mentaliseringsbasert psykoedukativ gruppe kan gi dem nyttige erfaringer.

Fagessay
Publisert
2. mai 2022

Livet etter flukt byr på utfordringer som flyktningen ikke er forberedt på å møte. Opptatt av å bringe seg selv i trygghet tar man for gitt at man fortsatt vil være den samme også i det nye landet. Men flukt bærer med seg en skjult trussel mot selvet.

Fagessay
Publisert
3. juli 2022

Ett sentralt grunnproblem for psykoterapeutisk praksis, som psykologer sjelden reflekterer over, omhandler dens etos. Hva er psykoterapiens iboende grunnverdier?

Etikkpanelet
Publisert
10. juni 2022

Det er etisk problematisk når fagfolk låner autoritet til selvhjelpslitteratur som lover mer enn den kan holde.*

Illustrasjon: Kristian Utrimark
Debatt
Publisert
30. juni 2022

Psykisk helsefeltet trenger ikke en ny profesjonskamp mellom psykologer og psykiatere. Vi er avhengige av å rekruttere spesialister både i psykologi og psykiatri.

Kronikk
Publisert
29. juni 2022

En tvangsinnleggelse i tverrfaglig spesialisert behandling av ruslidelser (TSB) kan forstås som en motkraft til tvangen som følger av rusmiddelavhengighet.

Illustrasjon: Hilde Thomsen
Debatt
Publisert
30. juni 2022

Det vil kunne tjene Svein Eikeseth som atferdsanalytiker å lytte til kritikken mot konverteringsterapi.

En hånd som kaster en stein
Debatt
Publisert
10. juni 2022

Sensur av fagfolk kan i verste fall føre til en selvhjelpslitteratur som utelukkende inneholder aktører uten helseutdanning.

Debatt
Publisert
10. juni 2022

Med sju uker på bestselgerlistene for sakprosa denne våren har mange funnet tilbudet de mangler, gjennom Den lille boken som kurerer sterk angst. 

Kommentar
Publisert
3. juli 2022

Høstmælingens oversikt over profesjonens historie må ses på bakgrunn av at psykologisk vitenskap ikke har avansert, og at den generelle viten man har, er innebygget i språk og kultur.

Filmessay
Publisert
3. juli 2022

Serien Mare of Easttown er en studie i hvordan fastlåst sorg kan fortone seg. Portrettet av Mare er dagsaktuelt og gjenspeiler nye sorgdiagnoser.

Bilde av skulpturen Pietà av Michelangelo
Bokanmeldelse
Publisert
3. juli 2022

Et viktig bidrag med en ny lærebok om bipolar lidelse på norsk, som favner bredt og formidler godt om lidelsen og respektfullt om hvordan man best kan leve med den.