Nina Strand, journalist i Tidsskrift for Norsk psykologforening
Publisert:
31. januar 2017
Psykologisk forskning har gitt politiet uunnværlig kunnskap om etterforskning og avhørsmetodikk. Men psykologer har også bidratt til uriktige konklusjoner i retten, mener Asbjørn Rachlew.
Øystein Helmikstøl, journalist i Psykologtidsskriftet
Adriane Lilleskare Lunde
Ole Dag Kvamme, frilansjournalist
Publisert:
31. januar 2017
Rettsstaten dømte en prest i Glåmdalen for overgrep mot stedatteren. Mangelfull etterforskning, en subjektiv psykolog-rapport og tvilsomme troverdighetsvurderinger bidro til dommen. Dette er historien om en rettsprosess der det meste gikk galt.
Tonje Lossius Husum, Psykologspesialist, med doktorgrad om bruk av tvang i psykisk helsevern
KONTAKT: t.l.husum@medisin.uio.no
Reidar Pedersen
KONTAKT: i-stokk@online.no
Publisert:
31. januar 2017
Det finnes lite kunnskap om virkninger og opplevelser av tvangsmedisinering i psykisk helsevern. Denne studien er et første skritt i å kartlegge konsekvensene av medisinering ved tvang.
Teksten byggjer på eigne opplevingar, men er utløyst etter lesing av tilståingar frå andre terapeutar på appen Whisper, der brukarar kan poste løyndommane sine anonymt.
Inger Hilde Nordhus, professor, Institutt for klinisk psykologi, Universitetet i Bergen, og professor II, Institutt for medisinske basalfag, Universitetet i Oslo
KONTAKT: Elisabeth.Flo@uib.no
Anne Marita Milde, Institutt for biologisk og medisinsk psykologi, Universitetet i Bergen
KONTAKT: ashild.fuglestad@bergen.kommune.no
Bjørn Bjorvatn
Janne Grønli
KONTAKT: staale.pallesen@uib.no
Ståle Pallesen, Institutt for samfunnspsykologi, Universitetet i Bergen
KONTAKT: staale.pallesen@psysp.uib.no
Publisert:
31. januar 2017
I gjennomsnitt går det mer enn 17 år fra et barn opplever et seksuelt overgrep til vedkommende forteller noen om dette. Den lange latenstiden skyldes ofte frykt, skyldfølelse, distansering og manglende begrepsapparat.
Asle Hoffart, Seniorforsker og Professor II, Modum Bad og Universitetet i Oslo
KONTAKT: asle.hoffart@modum-bad.no
Publisert:
31. januar 2017
Individuelle reanalyser av tidligere publiserte gruppedata styrker den kognitive modellen for panikklidelse med agorafobi, konkluderer Asle Hoffart. Han mener terapiforskningen må fokusere mer på variasjonen hos det enkelte individ.
Maria Tørressen, psykolog ved NAV, Grünerløkka, Oslo Kommune
Publisert:
31. januar 2017
Mange med store vansker går uten hjelp. Samhandlingsreformen skulle sikre bedre ivaretakelse av alle på tvers av spesialisthelsetjenesten og kommunen. Men fungerer det?