Du er her

Seksuelle overgrep øker selvmordsrisiko

Publisert
1. desember 2020

Blant jenter som utsettes for seksuelle overgrep, øker risikoen for selvmord betydelig, viser en studie gjennomført ved Karolinska Institutet.

Sammenliknet med kontrollgruppen hadde jenter som fortalte om seksuelle overgrep, drøye 26 ganger så høy risiko for å søke hjelp for selvmordsforsøk og 19 ganger så høy risiko for å søke hjelp for psykose det første året etter at overgrepet var blitt registrert. Funnene er resultat av en registerstudie der forskerne sammenliknet mønsteret i forbruk av helsetjenester blant jenter mellom 12 og 17 år i Stockholm-regionen. Sammenlikningen ble foretatt i perioden 2011–2018.

Ifølge www.ki.se ble forskerne bak undersøkelsen mest overrasket over at opplevelsen av depresjon, angst og smerte etter behandling var mer enn tre ganger høyere blant ofrene for seksuelle overgrep enn i kontrollgruppen. – Resultatene belyser blant annet de komplekse båndene mellom seksuelle overgrep og psykiske problemer, uttaler doktorand Gita Rajan. Resultatet av studien publiseres i European Child & Adolescent Psychiatry

Psykologtidsskriftet

Kommenter denne artikkelen