Du er her

Tvangsinnleggelse i psykisk helse­ vern predikerer arbeidsledighet

I en nylig publisert studie av Tonje Fyhn og kolleger har de sett på arbeidsledighet hos pasienter med moderate til alvorlige psykiske helseplager. Forskerne viste at tvangsinnleggelse var den viktigste prediktoren for om man var i jobb eller ikke 18 måneder senere.

Utvalget i studien bestod av 327 arbeidsledige pasienter som var inne til behandling i psykisk helsevern.

Videre brukte forskerne en logistisk regresjonsanalyse til å undersøke om en rekke demografiske og psykososiale faktorer predikerte arbeidsledighet målt 18 måneder etter at de var inkludert i studien.

Alder, utdannelsesnivå, ulike typer sosial støtte og symptomtrykk (angst og depresjon) ble inkludert som kovariater i den logistiske regresjonen, i tillegg til om man hadde blitt ufrivillig innlagt på et psykiatrisk sykehus.

Forskerne fant at noen former for sosial støtte spilte inn på om man senere var i arbeid eller ikke, men mest betydelig var effekten av tidligere tvangsinnleggelse på arbeidsledigheten. Og denne effekten var svært negativ. Faktisk var det slik at deltakerne som hadde opplevd å være tvangsinnlagt hadde 77% mindre sannsynlighet for å være i arbeid 18 måneder senere.

Kommenter denne artikkelen

Fyhn, T., Øverland, S., & Reme, S. E. (2020). Predictors of employment in people with moderate to severe mental illness participating in a ran- domized controlled trial of Individual Placement and Support (IPS). Inter- national Journal of Social Psychiatry, 0020764020934841.