Du er her

Barn av psykisk syke mer utsatt for skader

Barn av foreldre med psykisk uhelse rammes i høyere grad enn andre barn av fysiske skader. Det viser en studie som forskere ved Karolinska Institutet i Sverige har publisert i British Medical Journal (BMJ).

Barn i aldersgruppen 0–1 år hadde 30 prosent høyere risiko for skader om en av foreldrene var diagnostisert med en psykisk lidelse. Risikoen minsket desto eldre barna ble, men var høyere også for barn i aldersgruppen 13–17 år (6 prosent), framgår det av en artikkel publisert 9. april på www.ki.se. Forskerne bak undersøkelsen tar til orde for å se nærmere på hva som kan gjøres for å øke sikkerheten til barna i og utenfor hjemmet.

– Psykisk sykdom er ofte forbundet med dårligere sosioøkonomiske forutsetninger som kan føre til at familien bor i mindre trygge omgivelser, uttaler en av forskerne, Alicia Nevriana.

Studien ble gjort i samarbeid med forskere ved University of Manchester. Forskerne fulgte 1,5 millioner svenske barn født mellom 1996–2011. Over 330 000 av dem hadde minst en forelder som var diagnostisert av spesialisthelsetjenesten med psykisk sykdom de siste fem årene.

Psykologtidsskriftet

Kommenter denne artikkelen