Du er her

Øker ikke dødelighet

En ny studie viser at antipsykotiske legemidler ikke øker dødeligheten hos personer med schizofreni.

Publisert
1. mars 2020

Forskere ved Karolinska Institutt har i en 20-årsoppfølgingsstudie sett på forholdet mellom langvarig bruk av antipsykotiske legemidler hos personer med schizofreni, og om dette er assosiert med økt dødelighet og risiko for somatisk sykdom.

Sammenlignet med den øvrige befolkningen, har personer med schizofreni en kortere forventet levealder (14,5 år i gjennomsnitt). Noe av denne variansen har man tilskrevet langvarig bruk av antipsykotiske legemidler. Nå har imidlertid forskere tilbakevist denne antagelsen.

I en longitudinell studie, som inkluderer over 62 000 pasienter, fant forskerne at bruken av disse legemidlene ikke er koblet til økt dødelighet eller risiko for alvorlige somatiske tilstander, som hjerte- og karsykdommer. Studien er den mest omfattende undersøkelsen som er gjort på dette feltet til nå.

Forskerne konkluderer med at dødeligheten blant personer med schizofreni ikke kan tilskrives antipsykotika, men at det delvis kan tilskrives at man ikke bruker antipsykotika.

Studien sier imidlertid ikke noe om hva som skal til for å bli bedre. Selv om antipsykotika ikke øker dødelighet eller somatiske problemer, belyser heller ikke studien hvordan legemidler kan være fordelaktige i en klinisk setting.

Kommenter denne artikkelen

Taipale, H., Tanskanen, A., Mehtälä, J., Vattulainen, P., Corell, C. U. & Tiihonen, J. (2020). 20-year follow-up study of physical morbidity and morta- lity in relationship to antipsychotic treatment in a nationwide cohort of 62,250 patients with schizo- phrenia (FIN20), World Psychiatry, 19(1), 61–68.