Du er her

15- og 16-åringer utsatt

Nesten halvparten av alle 15–16-åringer oppgir å ha hatt selvmordstanker eller en form for selvskadende atferd. Men de fleste klarer seg bra i voksenlivet.

Dette kommer fram i en stor oppfølgingsstudie om selvskading og selvmordsforsøk blant ungdom og hvordan dette påvirker ungdommene inn i voksen alder. Det er Norges arktiske universitetet i Tromsø (UiT) som står bak studien. Resultatene baserer seg på en spørreundersøkelse blant nesten 4000 tiendeklassinger i Nord-Norge mellom 2003-2005, noe som utgjør 68 prosent av disse kullene. Forskerne delte inn selvskadende atferd i fire ulike grupper, fra selvskading uten tanker om å ta livet sitt, til selvmordstanker med eller uten selvskading, og til slutt selvmordsforsøk.

– Blant de som hadde gjort selvmordsforsøk, hadde litt over halvparten senere enten vært langvarig arbeidsledig eller mottatt langvarige trygdeytelser. En tredjedel av dem hadde psykiske vansker i ung voksen alder, sier Christian Eckhof, førsteamanuensis ved Det helsevitenskapelige fakultetet ved UiT, i en artikkel på universitetets nettside. Eckhof er også førsteforfatter av forskningsartikkelen om studien.

Til sammen oppga 44,2 prosent av 15–16-åringene å ha hatt en form for selvskadende atferd. Generelt rapporterte kvinnene mer selvskadende atferd enn mennene.

Samiske gutter rapporterte 2,5 ganger mer selvmordsforsøk i undersøkelsen enn ikke-samiske gutter, mens det var ingen forskjell mellom samiske jenter og ikke-samiske jenter. Utover dette var det ingen signifikant forskjell mellom samisk og ikke-samisk ungdom når det kom til de andre typene av selvskadende atferd og senere vansker, ifølge studien.

page31image17078576
Illustrasjonsfoto: David Jensen/UiT

Kommenter denne artikkelen