Du er her

Skole og lekser er et ork

Den nasjonale ungdatarapporten for 2019 viser at flere ungdommer kjeder seg på skolen og bruker mindre tid på lekser.

Ungdata er lokale ungdomsundersøkelser der skoleelever over hele landet svarer på spørsmål om hvordan de har det og hva de driver med på fritiden.

I rapporten som kom i midten av august, er hovedfunnene at det gene- relt sett står bra til med norsk ungdom. De aller fleste trives med det livet de lever, og er godt fornøyd med foreldrene sine, med skolen de går på, og med lokalmiljøet sitt. Ni av ti har nære og fortrolige venner.

De fleste har en aktiv fritid der sosiale medier, dataspill, trening, orga- niserte fritidsaktiviteter, skolearbeid og det å være sammen med venner, preger hverdagen. Flertallet rapporterer i tillegg om god psykisk og fysisk helse, samt at de fleste er optimistiske med tanke på egen fremtid.

Årets rapport viser samtidig at det er systematiske forskjeller knyttet til hvordan ungdom med ulik sosial bakgrunn har det og hva de driver med i fritida. På de fleste indikatorene kommer ungdom som vokser opp i familier med høy sosioøkonomisk status og mange ressurser, bedre ut sammenlik- net med ungdom fra lavere sosiale lag.

Svarene fra ungdommen dokumenterer også en forsterkning av de utviklingstrekkene man har antydet de siste årene – et brudd med skikke- lighetstrenden. Det er en økning i ungdomskriminalitet, cannabisbruk og vold, økt forekomst av psykiske plager, mindre fremtidsoptimisme og mer skjermtid. Hovedstaden skiller seg ut med mer kriminalitet og hasjrøyking enn landsgjennomsnittet.

Rapporten viser også at stadig færre ungdommer trives på skolen, de bruker mindre tid på lekser, og 70 prosent av dagens ungdom sier at de kjeder seg på skolen. Også her skiller Oslo seg ut ved at flere trives på skolen og gjør mye lekser.

Referanse: Bakken, A. (2019). Ungdata 2019. Nasjonale resultater. NOVA Rap- port 9/19.

Psykologtidsskriftet

Kommenter denne artikkelen