Du er her

Ønske om et informert og balansert engasjement på vaklende grunn

Garnes-Lunde ønsker en balansert debatt om boikott av Israel, men det virker mot sin hensikt.

Publisert
9. juli 2024
Anita Banafsheh. Bilde: privat

 

Jeg forstår at hensikten med teksten til Garnes-Lunde (Garnes-Lunde, 2024) er å utfordre Boutaleb og Rosslands (2024) argumenter om hvorfor Israel skal boikottes. Dette begrunner han i at vår profesjon skal tilstrebe å hjelpe alle pasienter, uavhengig av bakgrunn og politiske ståsted.

 

Garnes-Lunde sin artikkel har allikevel noen problematiske aspekter. Allerede i første avsnitt gir han uttrykk for sitt subjektive (og personlige) standpunkt i krigen, nemlig ideen om at 7. oktober ene og alene er startskuddet på tragediene i Gaza. Dette er et av de mest betente og polariserende temaene i denne krigen, og her posisjonerer han seg langt unna eget ønske om et «informert og balansert» engasjement. Standpunktet har store konsekvenser for undertrykkelsen av det palestinske folk, på samme måte som du mener at Boutaleb og Rossland sine argumenter har konsekvenser for det historiske jødehatet. 

 

Garnes-Lunde ønsker videre å balansere debatten omkring boikott gjennom å være kildekritisk til rapporterte tall på antall sivile palestinere som er drept i krigen. Denne krigen har følger for både det palestinske og jødiske folk, men ingen kommer unna det faktum at det er en reell uproporsjonalitet når det angår død, lemlestelse og tilgang til nødvendige behov som mat og rent vann. Å uttrykke skepsis til krigens mest katastrofale følger er alvorlig og ikke på sin plass, og han posisjonerer seg igjen lengst mulig unna egen hensikt om å balansere engasjementet.


Merknad: Ingen oppgitte interessekonflikter.

Kommenter denne artikkelen

Boutaleb, N. & Rossland, M. (2024, 17. juni). Krever handling mot folkemord. Tidsskrift for Norsk psykologforening. https://psykologtidsskriftet.no/debatt/2024/06/krever-handling-mot-folkemord

 

Garnes-Lunde, E.K. (2024, 4. juli). Krever handling mot folkemord. Tidsskrift for Norsk psykologforening. https://psykologtidsskriftet.no/debatt/2024/06/krever-handling-mot-folkemord