Du er her

Tilstedeværelsens omkostning

JOBB OG HJEM Tilstedeværelsen på jobb har en omkostning for privatlivet.

Av og til kjennes det som om omsorgen er brukt opp. 

Publisert
2. desember 2019

Psykologen står i gangen mens hun kjenner svetten på ryggen innenfor vinterjakka. Femåringen sitter på gulvet og forsøker ta på seg den venstre skoen. Hun tar sekken hans, roper «ha det» inn til mannen og vender seg mot vogna ute på gårdsplassen, der ettåringen allerede sitter klar. «Få på jakka di, vennen min, nå må vi løpe», sier hun til femåringen, som omsider kommer ut. Hun begynner å trille opp bakken i retning barnehagen, mens femåringen halser bak: «Vent, mamma!»

Siden 2005 har jeg møtt barn, unge og voksne som strever. Terapeutrollen innebærer å romme, bære og dele andres smerte, du må koble deg til og fra mennesker som har det vondt. Mye av arbeidet på et terapikontor handler dypest sett om regulering og reparasjonsarbeid. Om sår som er så dype at de ikke går over av seg selv, eller at de har fått vokse seg store fordi ingen har vært der for å regulere smerten. Som terapeut møter du personer som fyller deg med følelser og tidvis tapper deg for krefter.

Du må være abonnent eller medlem av Psykologforeningen for å lese videre.

Ikke abonnent? Få 12 papirutgaver og ubegrenset tilgang til alle digitale utaver for 1495 i året

Teksten sto på trykk første gang i Tidsskrift for Norsk psykologforening, Vol 56, nummer 12, 2019, side

Kommenter denne artikkelen

Bakke, K.A. (2011, 27. oktober, oppdatert 2015, 21. mai). De fleste har lite kontroll. Dagens medisin. Hentet fra https://www.dagensmedisin.no/artikler/2011/10/27/de-fleste-har-liten-kontroll/?x=MjAxNi0xMi0yMCAyMjowMzozOQ==&x=MjAxNi0xMi0yMCAyMjowMzozOQ==

Butler, L.D., Mercer, A.K., McClain-Meeder, K., Horne, M.D., & Dudley, M. (2019). Six domains of self-care: Attending to the whole person. Journal of Human Behavior in the Social Environment, 29(1), 107-124.

Hanssen, F.A.S.R. (2017, 3. mai). Faglige hensyn betyr mest [Debatt]. Tidsskrift for Norsk psykologforening, 54(5), 488.

Helmikstøl, Ø. (2017, 3. april). Går imot innsatsstyrt finansiering. Tidsskrift for Norsk psykologforening, 54(4), 367-369.

Helsedirektoratet (2019). Innsatsstyrt finansiering 2019 – Regelverk. Hentet fra https://www.helsedirektoratet.no/tema/finansiering/innsatsstyrt-finansiering-og-drg-systemet/innsatsstyrt-finansiering-isf

Indregård, A.M.R. (2019, 16. januar). Å arbeide med mennesker kan være tøft for helsa. Hentet fra https://stami.no/arbeid-med-mennesker-pavirker-helsa/

Indregard, A.M.R., Knardahl, S., & Nielsen, M.B. (2018). Emotional dissonance, mental health complaints, and sickness absence among health- and social workers. The moderating role of self-efficacy. Frontiers in psychology, 9, 592.

Jarret, C. (2016, 11. november). «A burden and a privilege», clinical psychologists look back on their life’s work. Research digest. Hentet fra https://digest.bps.org.uk/2016/11/11/a-burden-and-a-privilege-clinical-psychologists-look-back-on-their-lifes-work/

Lohne, E.B. (2015). Det store spranget fra teori til praksis. Profesjonell nærhet [Temahefte]. Fagbladet, 38, 20-21.

Lorentzen S. (2015). Å forstå andre kan være så mangt. Profesjonell nærhet [Temahefte]. Fagbladet, 38, 11-12

Jensen, V.B. (red.). (2015). Professionel kærlighed [Temanummer]. Børn og Unge, 46(4).

Råbu, M. (2014). Ettertanke. Hva har det å være terapeut gjort med livet mitt? I A.L. von der Lippe, H.A. Nissen-Lie, & H.W. Oddli (red.), Psykoterapeuten. En antologi om terapeutens rolle i psykoterapi. (s. 291-306). Oslo: Gyldendal.

Råbu, M., Moltu, C., Binder, P., & McLeod, J. (2016). How does practicing psychotherapy affect the personal life of the therapist? A qualitative inquiry of senior therapists’ experiences. Psychotherapy research, 26(6), 737-749.

Rørvik, S.O. & Ringstad, R. (2014). Selvmedfølelsens relevans for terapeuter [Hovedoppgave]. Psykologisk institutt, UIO. Hentet fra: