Du er her

Eros?

Eros har omtrent samme presisjonsnivå som om noen sa Dette er Gud, skriver Sigmund Karterud som svar til innlegget "Psykoanalyse og vitenskap" av Jon Morgan Stokkeland.

Publisert
14. januar 2019

Jon Morgan Stokkeland spør i januarutgaven av Psykologtidsskriftet om han kan joine en fight mellom Siri Gullestad og meg. Be my guest! Bare hyggelig det. Stokkeland ønsker å bidra med filosofisk antropologi og mener at dette er en nødvendig motvekt mot oss som har fått «dilla på tall». Han illustrerer sin posisjon med et sitat fra komponisten Alban Berg som hyller Gustav Mahlers 9 symfoni, spesielt første sats. Dette er Eros – skriver Stokkeland begeistret. Ja vel. Men også Stokkeland har litt problemer med å plassere Eros. I notene? I Bergs hjerne? I orkesteret? Så det er et litt ubestemmelig begrep vi snakker om. Det har omtrent samme presisjonsnivå som om noen sa Dette er Gud, eller Dette er Allah, Dette er Mytos. Greit at noen kan mene det, men det er vel ikke der vi bør grunnlegge psykologien som vitenskap?

Noen begreper tilhører en meningsdimensjon og er avhengige av vår subjektivitet for å være virksomme.

 

Kommenter denne artikkelen