Du er her

Angrende diagnostiker

Som en av de sentrale fagpersonene bak diagnosemanualen DSM maner psykiateren Allen Frances nå til forsiktighet ved diagnostisering: – Diagnoser skal skrives med blyant, uttalte han til Psykologtidsskriftet under Schizofrenidagene i Stavanger i 2018.

Da Allen Frances ledet arbeidet med diagnosemanualen DSM-4, omtalte New York Times ham som verdens mest innflytelsesrike psykiater. Som pensjonist skjøt karrieren for alvor fart da han ba om tilgivelse for dette arbeidet.

Publisert
2. januar 2019

I kjølvannet av beklagelsene over sitt eget verk, DSM-4, har Frances også markert seg som en betydelig kritiker av den reviderte versjonen, DSM-5. En mann av små ord er han ikke. Fra sin faste spalteplass i Psychology Today beskrev han den endelige godkjenningen av DSM-5 som intet mindre enn «det tristeste øyeblikket i min 45 år lange karriere med å forske, praktisere og undervise i psykiatri» (red. overs.).

Godkjenningen kom til tross for at han i flere år hadde advart mot den oppmykningen av grenser mellom normale reaksjoner og psykisk lidelse som utviklet seg i løpet av arbeidet med DSM-5. Advarslene var tuftet på egne erfaringer med at selv små oppmykninger i noen få diagnostiske kategorier i DSM-4 fikk uante og uønskede konsekvenser. Frances mener dette særlig skyldes legemiddelindustriens intense arbeid med å utvikle, reklamere for og tjene penger på å tilby medikamentell behandling for nye lidelser.

Du må være abonnent eller medlem av Psykologiforeningen for å lese videre.

Ikke abonnent? Få 12 papirutgaver og ubegrenset tilgang til alle digitale utaver for 1495 i året

Teksten sto på trykk første gang i Tidsskrift for Norsk psykologforening, Vol 56, nummer 1, 2019, side 16-19

Kommenter denne artikkelen

Frances, A. (2013). DSM 5 is Guide Not Bible – Ignore Its Ten Worst Changes, Psychology today. Frances, A. (2013). The New Crisis of Confidence in Psychiatric Diagnosis, Annals of Internal Medicine. Frances, A. (2013). Saving Normal: An Insider´s Revolt Against Out-of-Control Psychiatric Diagnosis, DSM-5, Big Pharma, and the Medicalization of Ordinary Life. New York: HarperCollins Publishers Inc. Frances A. & Clarkin JF. (1981). No treatment as a prescription of choice, Archives of General Psychiatry, 38(5):542–5