Du er her

Gir psyken form og farge

Illustratør i Psykologtidsskriftet - Hilde Thomsen - åpner separatutstilling i Drøbak. Foto: Tommy Ellingsen
Illustratør i Psykologtidsskriftet - Hilde Thomsen - åpner separatutstilling i Drøbak. Foto: Tommy Ellingsen

Du treffer henne hver måned i Psykologtidsskriftet. Nå inntar Hilde Thomsen Avistegnernes Hus med bilder som viser mangfoldet både i den menneskelige psyke og psykologers arbeidshverdag.

Publisert
26. april 2023

I en årrekke har hun hatt ansvar for å illustrere Psykologtidsskriftets kronikker. Fra 29. april gir hun deg full pakke med over 30 arbeider, både originaler og trykk, i Avistegnernes hus i Drøbak hvor hun har separatutstilling fram til 11. juni.

Utstillingen inneholder kunstverk Thomsen har tegnet for en rekke oppdragsgivere, blant annet Morgenbladet, Dagens Næringsliv og Tidsskrift for Den norske legeforening i tillegg til Psykologtidsskriftet.

Blant Psykologtidsskriftets lesere er billedkunstneren kjent for sine fargesterke akvareller, gjerne med en sentralt plassert figur omgitt av en sverm ledsagende detaljer.

Som betrakter kan det derfor være klokt å ikke nøye seg med førsteinntrykket, men å myse seg rundt i randsonen av bildene for å få med seg helheten i det Thomsen forsøker å formidle.

– Må balansere

Hvordan illustrere psykisk uhelse?

Søker man i fotodatabaser, ender man ofte opp med en eller annen variant av klisjéfylt tristesse: et bøyd hode under en høstlig eik eller lengselsfulle barneblikk gjennom et duggvått vindu.

Det skal se impulsivt og vitalt ut

Thomsen tar det flere skritt videre:  

Se noen av Hilde Thomsens illustrasjoner her.

– Hva er den største utfordringen når du skal illustrere tematikk hentet fra det brede psykisk helse-feltet?

– Mine tegninger skal ikke få folk til å føle seg verre. På den annen side må vi unngå å være for varsomme når vi forsøker å formidle alvoret i det å ha en psykisk lidelse. Stockbilder er primært utviklet for et amerikansk marked der det er viktig å unngå å støte noen. I Norge kan vi heldigvis gå litt lenger. Jeg må balansere, sier hun.

Kunstneren beskriver seg selv som deadlinedrevet når hun jobber. Hun arbeider utelukkende på papir. Digitale verktøy er bannlyst. Etter noen timers research setter hun seg ved tegnebordet. Ideene dukker opp underveis.

– Det skal se impulsivt og vitalt ut. Det går i blekk og akvarellfarger. Det gir et mer personlig uttrykk, på samme måte som håndskrift viser spor av den som har holdt i pennen, sier hun.

Thomsen bor på barndommens gård på Fister i Ryfylke, der hun har atelier i den gamle løa. Hun er utdannet sosionom og har erfaring fra psykisk helse og rusfeltet. Flere av ideene hun har realisert i Psykologtidsskriftet er hentet derfra.

– Jeg tror ikke tegningene mine hadde vært helt de samme uten, sier hun.

Psykologtidsskriftets sjefredaktør Katharine Cecilia Williams åpner utstillingen klokken 12.00 lørdag 29. april.

Hvordan setter man farge på psykologi? 

Kommenter denne artikkelen