Psykologtidsskriftet

Presisering om lovregler og valg på Landsmøtet

Arne Holen
  • Arne Holen

    Privatpraksis

    arnenpf@nevropsykologholen.no

Publisert: 28.04.2025

Leder av valgkomiteen, Arne Holen, svarer Håkon Kongsrud Skard og Arnhild Lauveng på spørsmål de har stilt om lovregler for valg.

Arne Holen, foto av Matt Oxman

Arne Holen

Foto: Matt Oxman

Som kjent brygger det nå opp til valgkamp fram mot Landsmøtet i Norsk psykologforening, 19.–21. november 2025.

Som leder av valgkomiteen ser jeg det som viktig at vi har en felles forståelse av hvordan Psykologforeningens lover og regler kan og skal forstås. Valgkomiteen la 31.03.2025 ut informasjon om hvordan man fremmer forslag til kandidater, og hvordan valget skal gjennomføres: https://www.psykologforeningen.no/foreningen/om-psykologforeningen/utvalg-rad-og-interesseforeninger/valgkomiteen

Etter denne dato har de to sittende presidentene Håkon Kongsrud Skard og Arnhild Lauveng publisert individuelle innlegg i Psykologtidsskriftet.

De refererer begge til Psykologforeningens lover på hver sin måte.

Håkon Kongsrud Skard: «Stiller Lind som kandidat til presidentvervet som enkeltperson, i tråd med foreningens landsmøtebestemte lover? Eller stiller hun et ultimatum til Landsmøtet om at alle tre kandidater må velges?»

Arnhild Lauveng: «I tråd med foreningens lover stiller jeg som individuell kandidat til visepresidentvervet. Hvorvidt min motkandidat stiller med betingelse av at hans «trio» blir valgt, får han klargjøre.»

Jeg har hatt en skriftlig kommunikasjon med Håkon Kongsrud Skard, og fått bekreftet at han refererer til Lover for Norsk psykologforening, § 4:

Punkt 8. Stemmeregler

[…] b) valg til enkeltverv (president, visepresidenter mv.)

«Til valg av enkeltverv kreves alminnelig flertall for å bli valgt. Alminnelig flertall betyr minst 50 % av de avgitte, gyldige stemmene. Dersom alminnelig flertall ikke oppnås i første valgrunde foretas omvalg og ny telling. Det er anledning for kandidater til å trekke seg før omvalget. Hvis det heller ikke i omvalget er noen av kandidatene som oppnår alminnelig flertall blir det foretatt nytt omvalg mellom de to kandidatene som fikk flest stemmer i omvalgsrunden.»

Hva loven innebærer

Dette betyr i klartekst at det skal være votering om ett verv om gangen. Hvis det kun er én kandidat, pleier dette å foregå ved akklamasjon, at landsmøtet klapper. I år ser det ut til at det kan bli flere kandidater til flere av presidentvervene, men det gjenstår å se hvordan de ulike alternativene til slutt ser ut i november på landsmøtet. I lovene er det også en regel som gjelder hvordan forslag om resten av sentralstyret kan fremmes. Reglene sier at man bare kan stemme over komplette listeforslag, dvs. en liste med 7 faste sentralstyremedlemmer + 4 vararepresentanter i rekkefølge. Dette tvinger ulike forslagsstillere til å tenke gjennom hvordan en helhetlig og balansert sammensetning av en liste kan se ut, hvilket er bra. Det begrenser også hvor mange varianter av «de 3 pluss de 4, men ikke de 2» som kan oppstå.

Kongsrud Skards og Lauvengs henvisning til gjeldende lover i Psykologforeningen kan skape et inntrykk av at kandidaturene til Indregard Lind, Solbakken og Andreassen er lovstridige eller ikke i tråd med gjeldende lover. Som det fremgår av lovteksten, gjelder reglene hvordan man kan fremme forslag på landsmøtet, og hvordan man skal organisere stemmegivningen eller voteringen.

I skrivende stund er det omtrent 7 måneder til landsmøtet skal stemme.

I tiden framover vil ulike konstellasjoner, alternativer og allianser kunne endre seg. Nye navn kan komme, og noen kan trekke sitt kandidatur. Enkelte kandidater kan si at jeg vil ikke sitte sammen med x eller y. Lovteksten sier ingenting om slike forhold, kun om hva som skal skje i landsmøtesalen, og hva delegatene skal stemme over. Resten er valgkamp. Spørsmålene som Kongsrud Skard stiller, trenger ikke besvares før vi møtes i Sandefjord til landsmøte.

Prosessen videre

Valgkomiteen planlegger å gjøre ferdig og å offentliggjøre sin innstilling i juni. Vi vil da lage en innstilling med tre presidenter, syv faste sentralstyremedlemmer og fire varamedlemmer. Studentenes representanter velges av studentene.

En viktig frist er 6 uker før landsmøtet. Onsdag 8. oktober er den siste formelle fristen for å foreslå nye navn. Etter denne datoen kan ingen foreslå nye navn, heller ikke som benkeforslag under landsmøtet. Det betyr at alle som har tanker om ulike alternativer og kandidater, må sørge for å sende inn sine navn innen denne datoen. Forslagene skal sendes til sentralstyret, og det betyr til generalsekretæren. Valgkomiteen kommer ikke til å sende inn de kandidatene som valgkomiteen har mottatt, men ikke innstilt.

Når fristen 8. oktober er utløpt, kan vi ha en meningsfull diskusjon om ulike alternativer til presidentskap og øvrige medlemmer av sentralstyret. Å diskutere alternativer allerede nå har lite å gjøre med lovregler og mer å gjøre med valgkamp.

Referanser

  1. Lauveng, A. (2025, 11. april). Faget, profesjonen og videre utvikling. Tidsskrift for Norsk psykologforening . https://www.psykologtidsskriftet.no/artikkel/2025as04ae-Faget-profesjonen-og-videre-utvikling

  2. Lover for Norsk psykologforening (2022). Lover for Norsk psykologforening. Lover for Norsk psykologforening | Psykologforeningen

  3. Skard, H. K. (2025, 11. april). En stabil kurs for foreningen. Tidsskrift for Norsk psykologforening . https://www.psykologtidsskriftet.no/artikkel/2025as04ae-En-stabil-kurs-for-foreningen