Psykologtidsskriftet

Kleine-Levin syndrom – beskrivelse og kliniske implikasjoner

Ane Wilhelmsen-Langeland og Berit Hjelde Hansen
  • Ane Wilhelmsen-Langeland

    Bjørgvin DPS, Haukeland universitetssjukehus

  • Berit Hjelde Hansen

    Nasjonalt kompetansesenter for nevroutviklingsforstyrrelser og hypersomnier (NevSom)

Publisert: 10.04.2025

Sjeldne søvnsykdommer kan manifestere seg som alvorlig psykisk lidelse. Kunnskap om slike tilstander og søvnkompetanse er derfor viktig i utredning ved DPS.

Søvnsykdommer er en heterogen gruppe sykdommer med ulik klinisk presentasjon og etiologi. Noen søvnsykdommer er svært vanlige, som obstruktiv søvnapné (OSA), mens andre, som den vi beskriver under, er svært sjeldne (Arnulf et al., 2023). Felles for dem alle er at søvn–våkenhets-reguleringen er forstyrret, og at dagtidsfunksjon påvirkes i form av psykiske og kognitive symptomer som depresjon, angst, konsentrasjonsvansker og i noen tilfeller psykosefenomener (Trotti & Arnulf, 2021). Dårlig dagtidsfungering, psykiske symptomer eller konsentrasjonsvansker kan ofte være plagene pasienten presenterer for behandlerne ved DPS, og en nærliggende tolkning blir dermed at søvnplager er sekundært til de psykiske plagene. Det er derfor ikke uvanlig at pasienter med søvnsykdommer feilaktig henvises til psykisk helsevern, noe som kan bidra til forsinkelse av rett diagnose og behandling (Stores, 2003).

Kari ble henvist av fastlegen sin til behandling for angst og depresjon i et forskningsprosjekt. Psykologen som utredet henne, ønsket at jeg (Ane) tok en time med henne, da hun ikke klarte å konkludere diagnostisk etter å ha snakket med Kari og gått gjennom MINI-nevropsykiatrisk intervju (Sheehan et al., 2002). Det var ingen diagnoser som helt stemte med Karis symptomer, siden de plaget henne kun periodevis, mens hun mellom periodene med nedsatt fungering var frisk og velfungerende. Fastlegen hadde vurdert henne som deprimert og satt henne på 10 mg Cipralex, men dette hadde ikke noe merkbar effekt for Kari. Kari fortalte at hun omtrent annenhver måned opplevde en kraftig økning i søvnbehov, opptil 16 timer, samt spenningshodepine og påfallende endringer i atferd, som at hun ble mer stille, hadde svært redusert matlyst, ble nedstemt og paranoid og var usikker på om hun var levende eller død (derealisering). Disse symptomene varte i omtrent en uke av gangen, og mellom periodene sov hun normalt. Dette fikk psykologen til å undre seg over om plagene kunne være forårsaket av en søvnforstyrrelse.

Første gang symptomene inntraff, var i russetiden, og i starten trodde hun at noen hadde dopet henne ned. Jeg (Ane) har søvnmedisinsk kompetanse og erfaring med å behandle pasienter med søvnproblemer, og husket at det fantes en sjelden lidelse der man får slike søvnperioder samtidig med personlighetsforandringer: Kleine-Levin syndrom (KLS). Kari kjente seg umiddelbart igjen i beskrivelsen av tilstanden og ble både glad, lettet og litt skremt på en gang.

Hva er Kleine-Levin syndrom?

Den første beskrivelsen av dette sjeldne syndromet ble sannsynligvis publisert så tidlig som på slutten av 1700-tallet (Walusinski, 2007). En 14 år gammel jente ble beskrevet med tilbakevendende perioder der hun kunne sove i flere dager (så dypt at foreldrene trodde hun var død), og hadde samtidig en økt appetitt på kalk, gips, jord og eddik. Den tyske nevrologen Kleine og den amerikanske psykiateren Levin publiserte så hver for seg beskrivelser av syndromet, henholdsvis i 1925 og 1936, og syndromet ble derfor oppkalt etter disse to (Critchley & Hoffman, 1942).

Senere har flere publikasjoner (Afolabi-Brown & Mason, 2018; Arnulf et al., 2023; Gadoth & Oksenberg, 2017; Groos et al., 2018; Qasrawi & BaHammam, 2023) beskrevet Kleine-Levin syndromet. Det karakteristiske sykdomsbildet er tilbakevendende episoder med alvorlig økt hypersomni (mengde søvn / stor søvnighet) sammen med minst ett av følgende ledsagersymptomer: derealisasjon (uvirkelighetsfølelse), apati, kognitiv dysfunksjon samt endret atferd som hyperfagi (økt matinntak), hyperseksualitet eller regressiv barnslig atferd. Til dels alvorlige psykiatriske symptomer som depresjon med suicidalfare, dyp angst eller også psykotiske symptomer, som hallusinasjoner og vrangforestillinger, kan forekomme. Mellom sykdomsepisodene, som gjerne oppstår plutselig og forsvinner like brått, er pasienten frisk og normalfungerende. Debuten er oftest i ungdomsalderen, og hos de fleste (85 %) opphører sykdomsepisodene etter 10–15 år – den «brenner ut» (Oslo universitetssykehus, 2025). Hos cirka 15 % utvikler sykdommen seg til en mer kronisk tilstand med lettere grad av kronisk hypersomni, og cirka 20 % får også følgetilstander i form av psykiatriske (oftest affektive) lidelser og/eller kognitiv svikt (Arnulf et al., 2008).

Hva skyldes KLS?

Årsakene til KLS er ukjent, men en hovedhypotese er at det er en type tilbakevendende autoimmun encefalitt (hjernebetennelse) med sykluser av inflammasjon og tilheling (Afolabi-Brown & Mason, 2018; Gadoth & Oksenberg, 2017). Man tror at visse genetiske varianter sammen med suboptimale forhold under svangerskap til sammen utgjør en sårbarhet for å utvikle sykdommen (Qasrawi & BaHammam, 2023). De aller fleste får første sykdomsepisode utløst av en «trigger», oftest en infeksjonssykdom, men også alkohol, stress, jetlag, søvndeprivasjon/døgnrytmeforstyrrelse, reise, uttalt fysisk aktivitet, hodetraume, rusmisbruk (marihuana) og menstruasjon er beskrevet.

Før en eventuell diagnose stilles, må man systematisk utelukke andre mulige årsaker til symptomene (Arnulf et al., 2023). Diagnosen kan lett forveksles med alvorlige psykiatriske lidelser som tilbakevendende depressive episoder, dissosiative lidelser og bipolare lidelser. Grundig utredning nevrologisk og psykiatrisk er derfor nødvendig.

Veien mot en diagnose

Bekrefte diagnosen

Siden diagnosen må stilles av nevrolog, ble Kari derfor henvist til utredning for KLS ved sykehusets nevrologiske avdeling. Å stille en sikker diagnose kan være vanskelig, siden pasienten i friske perioder, som det er flest av, fremstår helt frisk og det er ikke noe bekymringsfullt å finne ved polysomnografi (PSG) eller ved andre nevrologiske undersøkelser.

Generelt anbefales ikke sykehusinnleggelse under en episode av KLS, fordi nye omgivelser og/eller nye mennesker kan føre til økt symptomtrykk med forverring av angst og psykotiske symptomer. Innleggelse kan likevel være aktuelt når det er nødvendig å sikre næringsinntak og forsvarlig pleie. Utredning skjer derfor som hovedregel utenom sykdomsepisoder. En video av pasientens endrede atferd kan være nyttig som del av diagnostiseringen. Det hender imidlertid at pasienter i sykdomsepisode blir innlagt med mistanke om nevrologiske eller psykiatriske sykdommer, noe som gjør det mulig å observere symptomene mer direkte. EEG tatt under en sykdomsepisode og enkelte billeddiagnostiske metoder (SPECT og PET) vil kunne vise uspesifikke avvik. Det finnes ellers ingen spesifikke såkalte biomarkører som med 100 % sikkerhet kan stadfeste diagnosen.

Behandling

Uvissheten før diagnosen ble satt, var vanskelig for Kari å håndtere. Det var mange ubesvarte spørsmål. Hva skulle hun si til arbeidsgiver? Hva skulle hun si til venner? Kunne hun få barn? Kunne hun planlegge reiser og ferier, kjøpe konsertbilletter – tenk om hun ikke kunne delta? Kari opplevde at hver dag kunne være den siste før en ny sykdomsperiode, og hun ble derfor opptatt av å fullføre alt på jobb før hun gikk for dagen, bare sånn i tilfelle.

Behandling som gjør pasientene friske, finnes ikke. Sykdommen må gå over av seg selv (Sullivan, 2010). Det viktigste tiltaket i en sykdomsepisode er skjerming og hvile, det vil si sykmelding fra skole/arbeid (Arnulf et al., 2023). Dette lener seg på hypotesen om encefalitt (hjernebetennelse) – hjernen trenger hvile og minst mulig stimulus for å komme seg raskest og uten varige følgetilstander. Hjernen er under sykdomsepisoder heller ikke i stand til å ta til seg læring, og regressiv og impulsiv atferd kan føre til at pasienten setter seg i farlige eller sosialt stigmatiserende situasjoner.

Pasientene trenger å være i kjente omgivelser og ha tilsyn for å sikre basale behov og ivareta sikkerhet, men av få og nære personer for å dempe engstelighet og forhindre forvirring. Det beste er å sove så mye som mulig og hvile under sykdomsepisodene til de går over av seg selv. Man kan ikke kjøre bil/motorsykkel/sykkel i episode. Det finnes medikamenter som kan lindre symptomer som uttalt angst eller psykose, eller virke forebyggende for episoder som er særlig langvarige, hyppige eller med alvorlig symptomatologi.

Selv om sykdommen går over for de fleste og slik har en god prognose, debuterer den i tidlig ungdomsalder og vedvarer inn i voksenalderen. Dette betyr at for disse unge menneskene vil store deler av ungdomstiden / ung voksenalder være preget av perioder med uttalt funksjonssvikt, skremmende opplevelser, kanskje også skammelig eller farlig atferd som kommer brått og uventet. Pasienter og pårørende lever med en konstant uvisshet om når neste episode vil inntre, og for mange er dette en betydelig belastning som reduserer livskvaliteten, og som kan medvirke til angst og også insomni. Som en pasient sa: «Tenk deg å gå til sengs hver kveld uten å vite om du våkner i morgen, eller om én eller to uker.» Episodene beskrives som svært skremmende og preget av forvirring og apati, en uklar tilstand hvor de ikke vet om de er våkne eller sover. Mange beskriver det som å «være en zombie». I etterkant kan de føle skam for ting de har sagt eller gjort under en sykdomsepisode. Selv om de er friske imellom episodene, begrenser likevel sykdommen livet på flere måter: for å unngå triggere anbefales pasientene mest mulig å ikke eksponere seg for infeksjonssykdommer, å vaksinere seg mot sesonginfluensa, totalavhold når det gjelder alkohol og for enkelte å begrense reisevirksomheten. Å opprettholde en regelmessig døgnrytme og sikre nok søvn er også viktig for å unngå å utløse nye episoder.

Hva kan psykologen gjøre?

Ved KLS er tverrfaglig samarbeid gunstig, da nevrologens ansvarsområde strekker seg til diagnostisering og eventuell medikamentell behandling. NevSom har informasjons- og undervisningsmateriell og kan kontaktes av pasienter og behandlere, også ved behov for råd om utredning og behandling. Psykologen spiller en viktig rolle i å gjenkjenne symptomene og eventuelt henvise til nevrologisk utredning. Man kan også opprette kontakt med psykiater og nevrolog og være bindeleddet mellom disse. Psykologen kan bidra til å utelukke andre psykiatriske differensialdiagnoser som kan forklare symptomene, for eksempel alvorlig depresjon, bipolar affektiv lidelse i depressiv fase og psykoselidelser, og drøfte differensialdiagnostikk i samarbeid med nevrologen. Pasientene kan også oppleve stort behov for å sortere de skremmende opplevelsene i episode, og kan ha godt av normalisering og psykoedukasjon om tilstanden. Kognitive teknikker gir pasientene verktøy til å kunne skille mellom fantasi og virkelighet og kan virke angstreduserende. Man kan imidlertid stille seg spørsmål om en pasient med KLS skal gå i behandling i spesialisthelsetjenesten i psykisk helsevern. Samtidig har pasienter med KLS økt risiko for å utvikle en psykisk lidelse – hovedsakelig affektiv lidelse – som følge av sykdommen, og enkelte søvnmedisinske miljøer anbefaler derfor at pasientene følges opp jevnlig av både psykisk helsevern og nevrologisk avdeling (Groos et al., 2018).

Søvn og psykisk helse henger tett sammen ved at de aller fleste psykiske lidelser også gir endringer i søvn, oftest insomni, eller symptomer som ligner på insomni eller døgnrytmelidelser som påvirker prognose og livskvalitet for pasientene (Sivertsen et al., 2009). Behandlingen av disse er i første omgang ikke-medikamentell, og det finnes velprøvde behandlingsmetoder som pasienter i psykisk helsevern bør få tilgang til (Meyer et al., 2022; Riemann et al., 2023). Men søvnforstyrrelser kan også være uttrykk for andre søvnsykdommer som trenger særskilt utredning og behandling. I det psykiske helsevern er det derfor behov for tilgang til søvnmedisinsk kompetanse for å fange opp disse søvnsykdommene og sørge for at pasientene får rett diagnose og behandling, noe vår kasuistikk illustrerer.

Etter diagnosen

Tre år etter henvisning fikk Kari diagnosen KLS. Nevrologen la inn som kritisk informasjon i DIPS at hun har denne diagnosen, slik at hun ikke skulle havne på legevakten i en episode og eventuelt på psykiatrisk akutt-mottak (PAM). Jeg (Ane) hadde en avsluttende samtale med Kari og samboer der alt ble oppsummert og de fikk mulighet til å stille spørsmål samt dele erfaringer. Videre oppfølging vil skje på nevrologisk avdeling og hos fastlegen, men kasuset illustrerer godt hvilken viktig rolle psykologer i psykisk helsevern kan spille tidlig i den diagnostiske prosessen. Heldigvis går det nå stadig lengre tid mellom sykdomsperiodene, som både er kortere og mindre alvorlige, så fremtiden ser lys ut for Kari.

Konkluderende kommentarer

KLS er en sjelden søvnsykdom, men søvnsykdommer som gruppe er ikke uvanlig (Bjorvatn, 2021). Langt fra alle som har søvnvansker, får rett diagnose eller riktig behandling (Kallestad et al., 2012; Kallestad et al., 2021). Å gjenkjenne og diagnostisere søvnsykdommer kan være utfordrende i en generell kartlegging ved DPS, men er likevel sentralt for at pasienter skal få tilgang på riktig hjelp. Det viktigste er å være oppmerksom på at symptomene kan skyldes en somatisk bakenforliggende sykdom – spesielt i møte med pasienter som ikke helt «passer inn» i psykiatriske diagnostiske kategorier. Vi oppfordrer derfor behandlere ved DPS – også psykologer – til å oppsøke kunnskap om vanlige og uvanlige søvnsykdommer. Dette gjør det lettere å kunne fange opp søvnproblematikk under kartleggingen, og til å drøfte saken med kolleger med søvnmedisinsk kompetanse. Kanskje skyldes det, som i dette kasuset, en sjelden søvnsykdom.

Referanser

  1. Afolabi-Brown, O. & Mason, T. B. A., 2nd. (2018). Kleine-Levin Syndrome. Paediatric Respiratory Reviews, 25, 9–13. https://doi.org/10.1016/j.prrv.2016.12.004

  2. Arnulf, I., Dodet, P., Leu-Semenescu, S. & Maranci, J. B. (2023). Idiopathic hypersomnia and Kleine-Levin syndrome. Revue Neurologique (Paris), 179(7), 741–754. https://doi.org/10.1016/j.neurol.2023.08.010

  3. Arnulf, I., Lin, L., Gadoth, N., File, J., Lecendreux, M., Franco, P., Zeitzer, J., Lo, B., Faraco, J. H. & Mignot, E. (2008). Kleine-Levin syndrome: a systematic study of 108 patients. Annals of Neurology, 63(4), 482–493. https://doi.org/10.1002/ana.21333

  4. Bjorvatn, B. (2021). Øker bruken av hypnotika i befolkningen? SØVN, 13(2), 4–5. https://www.calameo.com/read/00665208102db6a535c3c

  5. Critchley, M. & Hoffman, H. L. (1942). The Syndrome of Periodic Somnolence and Morbid Hunger (Kleine-Levin Syndrome). British Medical Journal, 1(4230), 137–139. https://doi.org/10.1136/bmj.1.4230.137

  6. Gadoth, N. & Oksenberg, A. (2017). Kleine-Levin syndrome; An update and mini-review. Brain & Development, 39(8), 665–671. https://doi.org/10.1016/j.braindev.2017.04.003

  7. Groos, E., Chaumereuil, C., Flamand, M., Brion, A., Bourdin, H., Slimani, V., Lecendreux, M. & Arnulf, I. (2018). Emerging psychiatric disorders in Kleine-Levin syndrome. Journal of Sleep Research, 27(5), e12690. https://doi.org/10.1111/jsr.12690

  8. Kallestad, H., Hansen, B., Langsrud, K., Ruud, T., Morken, G., Stiles, T. C. & Gråwe, R. W. (2012). Impact of sleep disturbance on patients in treatment for mental disorders. BMC Psychiatry, 12, 179. https://doi.org/10.1186/1471-244X-12-179

  9. Kallestad, H., Saksvik, S., Vedaa, Ø., Langsrud, K., Morken, G., Lydersen, S., Simpson, M. R., Dørheim, S. K., Holmøy, B., Selvik, S. G., Hagen, K., Stiles, T. C., Harvey, A., Ritterband, L., Sivertsen, B. & Scott, J. (2021). Digital cognitive-behavioural therapy for insomnia compared with digital patient education about insomnia in individuals referred to secondary mental health services in Norway: protocol for a multicentre randomised controlled trial. BMJ Open, 11(6), e050 661. https://doi.org/10.1136/bmjopen-2021-050661

  10. Meyer, N., Harvey, A. G., Lockley, S. W. & Dijk, D.-J. (2022). Circadian rhythms and disorders of the timing of sleep. Lancet, 400(10 357), 1061–1078. https://doi.org/10.1016/S0140-6736(22)00877-7

  11. Oslo universitetssykehus. (2025). Kleine-Levin syndrom. NevSom. https://www.oslo-universitetssykehus.no/fag-og-forskning/nasjonale-og-regionale-tjenester/nevsom/kleine-levin-syndrom/

  12. Qasrawi, S. O. & BaHammam, A. S. (2023). An Update on Kleine-Levin Syndrome. Current Sleep Medicine Reports, 9(1), 35–44. https://doi.org/10.1007/s40675-022-00246-1

  13. Riemann, D., Espie, C. A., Altena, E., Arnardottir, E. S., Baglioni, C., Bassetti, C. L. A., Bastien, C., Berzina, N., Bjorvatn, B., Dikeos, D., Dolenc Groselj, L., Ellis, J. G., Garcia-Borreguero, D., Geoffroy, P. A., Gjerstad, M., Gonçalves, M., Hertenstein, E., Hoedlmoser, K., Hion, T.,... Spiegelhalder, K. (2023). The European Insomnia Guideline: An update on the diagnosis and treatment of insomnia 2023. Journal of Sleep Research, 32(6), e14035. https://doi.org/10.1111/jsr.14035

  14. Sheehan, D. V., Janavs, J., Baker, R., Harnett-Shehaan, K., Knapp, E. & Sheehan, M. (2002). M.I.N.I. Plus: Mini international neuropsychiatric interview [Interview]. https://www.uio.no/studier/emner/sv/psykologi/PSYC4300/v19/pensumliste/mini-plussnor2005-1-1.pdf

  15. Sivertsen, B., Overland, S., Pallesen, S., Bjorvatn, B., Nordhus, I. H., Maeland, J. G. & Mykletun, A. (2009). Insomnia and long sleep duration are risk factors for later work disability. The Hordaland Health Study. Journal of Sleep Research, 18(1), 122–128. https://doi.org/10.1111/j.1365-2869.2008.00697.x

  16. Stores, G. (2003). Misdiagnosing sleep disorders as primary psychiatric conditions. Advances in Psychiatric Treatment, 9(1), 69–77. https://doi.org/10.1192/apt.9.1.69

  17. Sullivan, S. S. (2010). Narcolepsy in adolescents. Adolescent Medicine: State of the Art Reviews, 21(3), 542–555, x–xi.

  18. Trotti, L. M. & Arnulf, I. (2021). Idiopathic Hypersomnia and Other Hypersomnia Syndromes. Neurotherapeutics, 18(1), 20–31. https://doi.org/10.1007/s13311-020-00919-1

  19. Walusinski, O. (2007). Observation of a nervous disease attended by disturbed sleep, at times lethargic and at times convulsive. Edmé Chauvot de Beauchêne (1786). Journal of Neurology, Neurosurgery & Psychiatry, 78(9), 975–976. https://doi.org/10.1136/jnnp.2007.120758