For mange beslutninger tas av for få
Hanne Indregard Lind, Ole André Solbakken og Helén Ingrid Andreassen
-
Hanne Indregard Lind
Sunnaas sykehus
-
Ole André Solbakken
Universitetet i Oslo
-
Helén Ingrid Andreassen
Dalsbergstien hus, Oslo kommune
Vi ønsker endring i hvordan Psykologforeningen jobber med politikken sin.

Hanne Indregard Lind, Ole André Solbakken, Helén Ingrid Andreassen
Foto: Psykologforeningen, UiO, Per Halvorsen
Etter at vi lanserte oss som kandidater til sentralstyrets ledelse, har vi fått svarinnlegg fra sittende president (Skard, 2025) og visepresident (Lauveng, 2025). Vi ser frem til gode debatter og meningsutvekslinger frem mot landsmøtet. I de to innleggene kom det noen spørsmål og påstander om våre kandidaturer som vi syns det er viktig å svare ut.
Trio som tydelig alternativ
Vi ønsker endringer i Psykologforeningen. Vi ser at vi har utfordringer når det gjelder både påvirkningsarbeid og medlemsdemokrati. Et godt medlemsdemokrati er avhengig av stor takhøyde i debattkulturen, mens vi i dag ser at det å være uenig og å fremme nye perspektiver, kan oppleves vanskelig i foreningen vår. Vi ser i tillegg at det er større utfordringer når det gjelder forankring av prosesser og beslutninger.
For å få gjort noe med disse utfordringene, trenger vi en ledelse som har en felles ambisjon for endring. Vi tre har en felles forståelse av problemene og vil bruke tid på å åpne opp foreningen for medlemmene.
Skard og Lauveng skriver at de stiller som individuelle kandidater, og understreker at dette er i tråd med Psykologforeningens lover. Skard spør om vår trio stiller som enkeltkandidater «i tråd med foreningens landsmøtebestemte lover», og antyder at det skulle være i strid med lovene å stille som et lederteam. Det kan ikke vi se, og ber Skard og Lauveng tydeliggjøre for oss hvorfor det ikke skulle være i tråd med lovene å stille som team.
Når vi har lansert oss sammen som trio, er det for å synliggjøre et alternativ til dagens kurs. Vi er et nytt team som vil noe annet. På landsmøtet har det vært vanlig at presidenten velges først, deretter hver visepresident. Landsmøtet og delegatene der står helt fritt til å velge en, to, tre eller ingen av oss til presidentskapet. Om man skal velge enkeltvis eller velge et lederteam, vil være opp til landsmøtet å bestemme. Vi kan altså ikke se at det ligger begrensninger i Psykologforeningens lover knyttet til det å velge et team. Landsmøtet er suverent og kan selv ta stilling til dette. Vi ønsker å stille som lederteam – om landsmøtet vil det.
Har vi en annen politikk?
President Skard skriver i sitt innlegg at vi ikke kommer med noen ny politikk. Det er riktig observert at vi ikke stiller fordi vi vil gjøre radikale endringer i Psykologforeningens politikk eller komme med luftige nye visjoner. Vi ønsker å slå ring rundt pasienttilbudet og tjenestene psykologer jobber i. Vi ønsker å gjøre noe med hvordan Psykologforeningen jobber med politikken sin.
Vi opplever at dagens politiske arbeid og beslutninger er for dårlig forankret i medlemsdemokratiet. Man har endret lederkonferansen, laget arbeidsgrupper på noen temaer og avholdt ledersamlinger, men beslutningsprosessene i foreningen er likevel ikke gode nok: For mange beslutninger tas av presidentskapet i arbeidsutvalget – av kun noen få.
Videre mener vi at man ikke har klart å benytte de mulighetene som finnes for politisk påvirkning og lobbyarbeid i viktige saker. Vi ønsker oss en Psykologforening som er mye tydeligere når viktige tjenester er truet, som trusselen mot nedleggelse av døgninstitusjoner i Helse Nord. En forening som er tydelig påkoblet når det gjelder kuttene i kommunesektoren, og som i større grad deltar i samfunnsdebatten om psykologi og samfunn med et forståelig og gjennomførbart budskap. Som presidentskap vil vi bruke tid på å lytte til hva som rører seg i tjenestene psykologer jobber i, og hvordan vi kan bidra for at det skal bli bedre. Dette kan også bety endringer i politikken, men det er nødvendigvis opp til medlemmene i en medlemsorganisasjon.
Vi vil arbeide for å stimulere organisasjonen til å delta i og omfavne demokratiske prosesser, og vi vil jobbe for å gjøre beslutningsprosessene mer gjennomsiktige for medlemmene. Det er en fordel å få flere stemmer inn, og å få utfordret etablerte sannheter. Uenighet i form av ærlige diskusjoner med åpenhet og dybde, hvor vi møter hverandres standpunkter med respekt, gir etter vår mening de beste resultatene. Vi vil lede med dette som mål.
Referanser
Lauveng, A. (2025, 11. april). Faget, profesjonen og videre utvikling. Tidsskrift for Norsk psykologforening. https://www.psykologtidsskriftet.no/artikkel/2025as04ae-Faget-profesjonen-og-videre-utvikling
Skard, H. K. (2025, 11. april). En stabil kurs for foreningen. Tidsskrift for Norsk psykologforening. https://www.psykologtidsskriftet.no/artikkel/2025as04ae-En-stabil-kurs-for-foreningen