Psykologtidsskriftet

En forening for medlemmer, befolkning og samfunn

Hanne Indregard Lind, Ole André Solbakken og Helén Ingrid Andreassen
  • Hanne Indregard Lind

    Sunnaas sykehus

  • Ole André Solbakken

    Universitetet i Oslo

  • Helén Ingrid Andreassen

    Dalsbergstien hus, Oslo kommune

Publisert: 04.04.2025

Vi ønsker å legge til rette for en organisasjon med et sterkere medlemsdemokrati og økt meningsbrytning.

Lind, Solbakken og Andreassen

Hanne Indregard Lind, Ole André Solbakken, Helén Ingrid Andreassen

Foto: Psykologforeningen, UiO, Per Halvorsen

I forrige uke lanserte vi våre kandidaturer til president- og visepresidentvervene i Norsk psykologforening. I denne teksten vil vi skrive litt om hva vi ønsker å få til. Og om hva som motiverer oss til å lede foreningen i neste periode.  

Hvorfor stiller vi? 

Vi ønsker å utvikle foreningen i en retning hvor vi tydeliggjør vår profesjons kvaliteter og styrker i en tid med økende utfordringer. 

Samfunnet og helsetjenestene er under press på flere vis. Vi er i en brytningstid hvor stabilitet og trygghet ikke lenger er selvsagt. Allerede før de siste dramatiske verdensbegivenhetene så vi et skifte, med økende psykisk uhelse og samtidig press mot helsetjenestene og vår profesjon. Mantraet har vært nedleggelser, sentralisering og endringer i fagutøvelsen fordi vi skal nå stadig høyere produksjonsmål. Allerede før psykologrollen i kommunene er godt innarbeidet, trues kommunene av kutt og omstilling. I sykehusene fortsetter psykisk helse å tape ressurser målt mot somatikken. Nedleggelsen av sengeplasser fortsetter, og press for å nå ventetider fører til kutt i de polikliniske forløpene. Psykologer over hele landet melder om et stadig høyere tempo og skrinnere vilkår for å utøve godt fag. 

Også vår formelle profesjon og vårt eierskap til denne er under press. Myndighetene foreslår å erstatte dagens lisensordning og praksis for utenlandsstudenter med en «ferdighetstest». Vår forenings tradisjon og ansvar for egen spesialistutdanning er heller ikke selvsagt lenger. Det diskuteres å flytte ansvaret for våre egne utdanningsløp til direktoratet. Også finansieringen av profesjonsutdanningen i universitetene endres, med fare for at kvaliteten kan svekkes.  

Vår bekymring er at sammensatte utfordringer møtes med lettvinte løsninger. At mange i styrende posisjon har begrenset innsikt i vårt fags egenart og hvordan best ivareta befolkningens behov. Men i en tid med omveltninger og økende behov skal vi stå trygt i vår tradisjon og vår faglighet. Vi skal arbeide for at psykologenes kompetanse og kvalifikasjoner styrkes og fortsatt verdsettes som en sentral del av løsningen. Vi vil ikke støtte opp under lettvinte løsninger som kan føre til en uthuling av faget vårt. 

Trygge i møte med utrygghet 

Vi kommer ikke utenom brytningene og usikkerheten vi står overfor. Men vi må stå på trygg grunn i møtet med dem.  

Vi har ikke tenkt å sette i gang luftige prosjekter, men heller ta tak i den store jobben det er å slå ring rundt faget, profesjonen og tjenestene i dagens situasjon. Psykologi er et eget fagfelt, og vi må øke forståelsen av det hos myndighetene. Det må til for å unngå misforståelser som at døgnbehandling like gjerne kan skje i tett trafikkerte kryss som i naturskjønne omgivelser, og for å øke forståelsen for at døgnbehandling må ha innhold og være rettet inn mot pasientens liv, for at poliklinisk behandling må ha en viss intensitet, og for at forebygging og tverrfaglig innsats er en viktig del av helheten når befolkningen skal få bedre psykisk helse. Vi må fremme forståelsen av den terapeutiske prosessen, ulike tilnærminger og behovet for fleksibilitet og skreddersøm. Vi må ha utvikling og være med på endringer, men de må skje i samarbeid med faget, ikke på bekostning av det. Vår utvikling vil gå mot å styrke fellesskapet og dialogen i foreningen på tvers av organisasjonsleddene. Vi skal utvikle og forsterke medlemsdemokratiet i foreningen og søke å aktivere våre medlemmer i enda større grad i utformingen av foreningens standpunkter. 

Styrken som følger av meningsbrytning, dialog og fellesskap innad, skal gjøre oss virkningsfulle utad. Vi ønsker å fremstå som en samlet forening på trygg faglig grunn, være troverdige, men samtidig smarte og effektive. For å få det til må vi være til stede på et tidlig nok tidspunkt og på de rette arenaene. Vi vil prioritere strategisk politisk påvirkning dersom vi blir valgt.  

Like viktig som sentrale politiske arenaer er prosessene medlemmer og tillitsvalgte ute i tjenestene tar del i. Vi ønsker å være tilgjengelige støttespillere i de mange lokale prosesser som medlemmene kontinuerlig står i. Mange tillitsvalgte i større virksomheter har et større nettverk å støtte seg til. Men i mindre enheter blir mange av våre medlemmer og tillitsvalgte stående alene. Vi vil særskilt forsterke støtten til de som står i krevende prosesser i mindre enheter og kommuner.  

Hvorfor oss? 

Vi mener at vi som lag kan ivareta oppgaven med å lede Psykologforeningen i neste periode. Vi har kompetanse og erfaringer både fra gulvet og fra toppen. Med fersk kunnskap fra klinisk arbeid og behandlingsforskning, fra undervisning og utdanning, ledelse og politikkutforming er vi godt skodd.  

Til sammen dekker vi foreningens ulike sentrale sektorer. Dersom Helén blir valgt, vil hun bli den første visepresident for lønns- og arbeidsliv som har sitt hovedvirke i kommunen. Som nært forestående spesialist i samfunnspsykologi har hun gode forutsetninger for å jobbe frem arbeidsvilkår og arbeidsmarked tilpasset kommunal sektor. Hun vil videreføre arbeidet for å få psykologer på fastlegekontor, men også for å utvikle KS (Kommunesektorens organisasjon) og Oslo kommune sin forståelse for og anerkjennelse av psykologrollen på systemnivå. Hun har allerede vært sentral i utformingen av Oslo Psykologplan – et omfattende dokument som har kartlagt psykologers oppgaver i kommunen og potensial for bedre/mer effektiv bruk. Dokumentet brukes aktivt i lobbyarbeid mot politiske myndigheter. Helén er opptatt av å påvirke helsetjenestene og psykologenes arbeidsplasser gjennom systematisk samarbeid mellom tillitsvalgte, lokalavdelinger og sentralt hold. Hun har tidligere jobbet i spesialisthelsetjenesten og har engasjert seg for psykologers lønns- og arbeidsvilkår i alle sektorer gjennom å lede Yngre psykologers utvalg (YPU) i flere år. Med omfattende politisk og organisatorisk bakgrunn kjenner hun påvirkningsarbeid fra innsiden og utsiden.  

Ole André fra universitetet og utdanningssektoren har med sin dobbeltkompetanse som spesialist med doktorgrad god kompetanse på pedagogikk, grunnutdanningen og en bred oversikt over faget vårt. Han kan få frem kvaliteter i spesialistutdanningen og lede dialogen med myndighetene om denne, samtidig som han kan bidra når det gjelder saken om finansiering av studiene. Ole André har ledet den kliniske fagavdelingen ved Universitetet i Oslo (UiO), er en av grunnleggerne av spesialistutdanningen for ISTDP (Intensiv dynamisk korttidsterapi) og arbeider med utvikling og implementering av konkrete kvalitetsverktøy for psykologisk praksis. Denne kompetansen er uvurderlig som visepresident med ansvar for fag, eksempelvis med tanke på spesialistutdanningen, hvor kvalitet og faglighet er det viktigste. Ole André har vist seg som en dyktig formidler og forsvarer av vårt fag – blant annet i debatten i av kjølvannet av Folkeopplysningen i 2022. Helén og Ole André ser også frem til samarbeid om å bedre arbeidsforholdene i universitetssektoren og for forskere. Ole Andrés bakgrunn som avtalespesialist gjør ham også egnet til å være en ressurs for ivaretakelsen av denne gruppen medlemmer. 

Hanne har sittet i Psykologforeningens sentralstyre i seks år og vært visepresident i tre av dem. Hun har ellers sin fartstid fra spesialisthelsetjenesten. I tillegg til klinisk erfaring fra blant annet Sunnaas, hvor tverrfaglighet står i sentrum, har hun vært mangeårig tillitsvalgt på regionsnivå. Dette har gitt henne kontakt med og kjennskap til medlemmer fra alle deler av spesialisthelsetjenesten. Hanne har også innsikt i mekanismer som driver endringer og kutt i tjenestene. Som konserntillitsvalgt satt hun tett på ledelsen i landets største helseforetak, hvor mye av helsepolitikken utformes. Kunnskap om hvordan beslutningsprosessene skjer, og hvordan beslutningstakerne tenker, er avgjørende for å kunne bidra til løsninger som ivaretar helheten. Men man må også forstå hvordan virkeligheten ute i tjenestene ser ut, dersom man skal kunne bidra til løsninger som gir varig effekt, faglig kvalitet og ivaretar gode arbeidsforhold. 

Det er ikke vanskelig for oss å si hvor skoen trykker – vi var der akkurat. 

Sammen får vi til mer 

For å justere riktig kurs på en stor skute som foreningen er, må ledelsen ha ørene vendt ut mot medlemsmassen. Å delta som tillitsvalgt i lokalavdelinger, utvalg eller komiteer skal være spennende, meningsfylt og noe som tas imot med takknemlighet og åpenhet fra sentralt hold. En sterk Psykologforening er avhengig av aktive tillitsvalgte, lokalavdelinger og medlemmer. Vi vil styrke rollen til medlemmer og tillitsvalgte inn mot beslutningsprosesser gjennom tettere koordinering og samarbeid på tvers av organisasjonen. Vi vil være et lyttende presidentskap som jobber sammen med lokalavdelinger og utvalg for å sikre at alle deler av foreningen trekkes inn i viktige beslutninger, bidrar til å sette kurs og selv jobber for vårt politiske gjennomslag. En forutsetning for dette er prosesser med god rigg, både med tanke på hvem som involveres, tidshorisont og informasjonsflyt. Vi vil også legge til rette for at man har diskusjoner med dybde og rom for konstruktiv uenighet i styrerommet, der beslutningene tas. Vi vil jobbe for at prosessene skal være åpne, forståelige og oppleves ryddige for medlemmene.  

Vi stiller oss til disposisjon 

Vi stiller fordi vi har tro på at foreningen vår kan være en sterkere aktør i kampen for bedre helsetjenester og bedre arbeidsvilkår for psykologer. Vi ønsker å legge til rette for en organisasjon med et sterkere medlemsdemokrati og økt meningsbrytning. Vi har kunnskapen, erfaringen og engasjementet som trengs. Vi håper å få deres tillit, slik at vi sammen kan skape en sterkere Psykologforening for fremtiden.