Du er her

Svenske sykehus hacket

Sensitiv informasjon om flere hundre tusen pasienter kan være på avveie eller manipulert.

FOTO: YAY MICRO

Den 21. august i fjor fikk Västre Götaland fylkeskommune i Sverige beskjed om at sykehusene Vänersborg og Uddevalla var utsatt for datainnbrudd. Informasjon om flere hundre tusen pasienter fra 1990-tallet og frem til 2009 kan være på avveie, skriver Computerworld. De siterer den svenske avisen Expressen som melder at det trolig er «hacktivistene» i Anonymous som står bak udåden.

Hjemmesidene til sykehusene var endret til å vise beskjeden «Vi kommer ikke til å overgi Julian Assange». Beskjeden med støtte til Wikileaksgrunnlegger var signert «Anonymous».

Hackerne skal ha hatt tilgang til 40 forskjellige databaser under angrepet, og man frykter at pasientinformasjon kan ha blitt endret i journalene.

Ifølge en utredning skal sikkerheten i fylkeskommunens datasystemer ha vært spesielt dårlig, og hackerne skal ha tatt full kontroll over webservere via et kjent svakt punkt. Derfra har de kommet seg lengre inn i systemet.

– De har tatt seg gjennom sikkerhetssperrene og kommet til en server hvor data har vært tilgjengelig. Vi kan ikke svare på om de har gjort endringer, sier Göran Ejbyfeldt, it-direktör ved Västra Götalandsregionen til Expressen.

Hvorfor databaser med pasientinformasjon i det hele tatt var knyttet mot kommunens webservere, sier ikke fylkeskommunen noe om.

Tidsskriftet

Teksten sto på trykk første gang i Tidsskrift for Norsk psykologforening, Vol 50, nummer 1, 2013, side

Kommenter denne artikkelen