Tidsskrift for Norsk psykologforening
sjefredaktør
Katharine Cecilia Williams
katharine@psykologtidsskriftet.noUtgiver
Norsk psykologforening
ISSN 0332-6470 (print)
ISSN 2703-9528 (web)
Antall årsverk i psykisk helsearbeid for barn og unge i kommunene gikk ned med 6 prosent fra 2008 til 2009, året etter avslutningen av Opptrappingsplanen for psykisk helse.
Nøkkeltall for helsesektoren, Helsedirektoratets årlige statusrapport, gir klar beskjed om konsekvensen av at de øremerkede midlene til psykisk helse i førstelinjen forsvant med avslutningen av Opptrappingsplanen.
Første året etter at opptrappingsperioden utløp, gikk den samlede innsatsen i kommunene ned med 3,3 prosent. For barn var reduksjonen 6 prosent, for voksne 2,4 prosent.
«Dette har negative konsekvenser for forebyggende arbeid innen psykisk helse blant barn og unge», heter det i rapporten.
Bare cirka tre prosent av kommunenes helsekostnader benyttes til arbeid på helsestasjoner, skolehelsetjenester og annet forebyggende arbeid. Andelen har vært stabil i perioden fra 2005 til 2009, til tross for helsemyndighetenes satsning på forebygging.
– Myndighetene har en betydelig vei å gå hvis de mener alvor med å ville satse på forebygging og tidlig intervensjon slik de lover gjennom Samhandlingsreformen, kommenterer fagsjef Anders Skuterud i Norsk Psykologforening.
Per Halvorsen
ISSN 0332-6470 (print)
ISSN 2703-9528 (web)
Kommenter denne artikkelen