Du er her

Vitenskapelig ansatt?

Å være vitenskapelig ansatt kan bety at en er ansatt på en vitenskapelig måte; det ligger forskning bak ansettelsesprosessen, må vite.

Eller det kan bety at en er ansatt for å drive med vitenskapelig arbeid. Den første betydningen kan vel raskt avvises. Men det er ganske mange som henter den inn igjen i bestemt form og skriver den/de vitenskapelig ansatte. Vitenskapelige medarbeidere er vitenskapelige ansatte. Er jobben å drive med tekniske gjøremål, er de tekniske ansatte. Hører de til administrasjonen, er de administrative ansatte.

I andre sammenhenger enn med ansette blir det annerledes. Per og Kari er teknisk skolerte medarbeidere, og teknisk ansvarlige i byggeprosessen. I en rettssak kan det bli oppnevnt psykiatrisk og kanskje til og med psykologisk sakkyndige.

Dette emnet er tatt opp etter forslag fra en som var usikker på det. Det er ikke noe i veien for å sende et e-brev med forslag eller spørsmål. Bruk i så fall redaksjonen@psykologforeningen. no og merk med «Skrivetips» i emnefeltet.

Dag Gundersen, ordbokredaktør og professor i nordisk språkvitenskap

Teksten sto på trykk første gang i Tidsskrift for Norsk psykologforening, Vol 49, nummer 3, 2012, side 276

Kommenter denne artikkelen