Manusbehandling og publisering
Her finner du informasjon om Psykologtidsskriftets rutiner for manusbehandling frem mot publisering.
Debattinnlegg og kronikk skal sendes til meninger@psykologtidsskriftet.no
Fra praksis- og fagartikler samt minneord sendes til redaksjonen@psykologtidsskriftet.no
Øvrige manuskript skal sendes inn via Psykologtidsskriftets ScolarOne Manuscripts. Se egen veiledning for innsending av manus i ScholarOne. Du vil motta en automatisk bekreftelse når innsendingen er fullført.
Mål og fokus (Aims and scope)
Tidsskrift for Norsk psykologforening (Psykologtidsskriftet) har som mål å gjøre nye teoretiske og metodiske utviklingstrekk fra alle områder av psykologien tilgjengelig for en bred leserkrets.
Psykologtidsskriftet publiserer vitenskapelige artikler som er gjenstand for fagfellevurdering.
Vi publiserer artikler som bygger så vel på kvantitative som kvalitative metoder.
Norske psykologer har et bredt interessefelt, og vi ønsker manuskript innen alle tema og fagområder velkommen. Erfaringer fra en liten og spesifikk pasientpopulasjon eller fra et smalt fagområde kan ha stor overføringsverdi til andre psykologer. Redaksjonen vil gjerne få inn tekster som omhandler slike tema. Vi aksepterer artikler som er skrevet på engelsk, men gjør oppmerksom på at engelske artikler kun vil bli publisert på våre nettsider.
Artikler som legger vekt på tverrfaglig samarbeid, eller som presenterer erfaringer fra utradisjonelle psykologroller, er også velkommen.
Tilgang på godt utviklede test- og kartleggingsverktøy er viktig for psykologer i Norge. Artikler som omfatter utvikling eller kvalitetstesting av psykometriske tester, er derfor ønskelig.
Så langt det er mulig, ber vi om at implikasjoner eller potensielle implikasjoner for praksis er nevnt i sammendraget (abstract) og diskusjonen.
Fra manuset sendes inn til publisering
Redaksjonell vurdering
Vitenskapelige artikler sendes inn via Psykologtidsskriftets ScholarOne manuskriptsentral. Andre fagmanus som fagartikkel eller fra praksis sendes til redaksjonen@psykologtidsskriftet.no. I begge tilfeller mottar du en bekreftelse når innsendingen er registrert.
Etter at manuskriptet er registrert mottatt, gjør en av fagredaktørene en innledende vurdering. I den første vurderingen tar vi stilling til om temaet er relevant, og om nødvendige elementer og dokumentasjon er inkludert i manusinnsendelsen. Noen manuskript kan bli tilbakeført til forfatter for supplerende opplysninger. Den videre arbeidsprosessen avhenger av artikkeltype. Vær oppmerksom på at artikler kan refuseres i alle faser av den redaksjonelle prosessen.
Fagfellevurdering (peer review)
Vitenskapelige artikler som publiseres i Tidsskrift for Norsk psykologforening, har gjennomgått fagfellevurdering.
Vår fagfellerutine er «single blind». Dette innebærer at forfatteren er kjent for fagfellen, men fagfellen er anonym og ukjent for forfatter.
Vitenskapelige artikler som går videre etter den første redaksjonelle vurderingen, sendes til eksterne og uavhengige fagfellevurderere. Vanligvis vil 2–3 fagfeller som er eksperter på den aktuelle metoden og temaet, gjøre en vurdering av manuskriptet.
Når fagfellevurderingene er mottatt, diskuteres manuskriptet i redaksjonen. Forfatterne får tilbakemeldingene fra fagfellene, og manuskriptet blir fulgt opp videre av en av våre fagredaktører.
Andre manustyper som fagartikler eller kronikker, sendes ikke til fagfellevurdering, men vurderes direkte av redaktør.
Fagfelleprosessen i Psykologtidsskriftet
Revisjoner
De aller fleste manus trenger bearbeiding. Vår målsetting er å gjennomføre færrest mulig revisjoner, men ofte vil det være behov for forfatter og redaktør å spille litt ball frem og tilbake før manuskriptet er klart for publisering.
Redaktøren vil gi deg tilbakemelding om endringer redaksjonen ønsker. Frist for å levere revidert manuskript varierer etter artikkeltype og grad av hast (aktualitet), og hvor omfattende endringer som må gjøres. Vi setter vanligvis frister primært for vår redaksjonelle oppfølging, og vit at du står fritt til å foreslå andre frister for redaktøren din. Det viktigste er at redaktør og forfatter følger hverandre gjennom arbeidet, og at det ikke oppstår unødvendige opphold i prosessen.
Revisjoner kan være krevende, men de fleste opplever dem som en nyttig og lærerik prosess. Målet er at teksten din skal bli så interessant, god og nyttig som mulig for interesserte psykologkolleger.
Fagfelleprosessen
Vitenskapelige artikler som publiseres i Tidsskrift for Norsk psykologforening, har gjennomgått fagfellevurdering.
Vår fagfellerutine er «single blind». Dette innebærer at forfatteren er kjent for fagfellen, men fagfellen er anonym og ukjent for forfatter.
Vitenskapelige artikler som går videre etter den første redaksjonelle vurderingen, sendes til eksterne og uavhengige fagfellevurderere. Vanligvis vil 2–3 eksperter på den aktuelle metoden og temaet gjøre, en vurdering av manuskriptet.
Når fagfellevurderingene er mottatt, diskuteres manuskriptet i redaksjonen. Forfatterne får tilbakemeldingene fra fagfellene, og manuskriptet blir fulgt opp videre av en av våre fagredaktører.
Fagfelleprosessen i Psykologtidsskriftet
Andre manustyper som fagartikler eller kronikker, sendes ikke til fagfellevurdering, men vurderes direkte av redaktør.
Publisere på engelsk
Vi vurderer artikler som er skrevet på engelsk, men gjør oppmerksom på at disse vil bli publisert kun på Psykologtidsskriftets nettsider.
For vitenskapelige artikler som er skrevet på norsk, åpner vi for parallellpublisering på engelsk. Vi kan bistå med å innhente profesjonell oversettelse til engelsk. Artikler som blir oversatt, publiseres både på norsk og engelsk på psykologtidsskriftet.no. Kostnaden for oversettelse dekkes av forfatter, og prisen avhenger av artikkelens lengde (antall ord). En artikkel på rundt 4000 ord vil typisk koste ca. 9000 kroner pluss mva. Psykologtidsskriftet bruker britisk-engelsk som standard.
Klage på refusjon
Som forfatter av et refusert vitenskapelig manuskript har du anledning til å klage hvis du mener avgjørelsen er feil. Dersom det er flere forfattere, ber vi om at klagen formidles via kontaktforfatter.
En klage må ta utgangspunkt i innvendingene fra redaktøren eller fagfellene, enten ved å imøtegå dem, klargjøre misforståelser eller ved å angi hvordan manuskriptet kan revideres for å imøtekomme innvendingene.
Vær oppmerksom på at manuskript kan avvises dersom de vurderes å falle utenfor Psykologtidsskriftets formål. Videre må manuskripter oppfattes som relevante for eller være tilpasset vår målgruppe. Refusjoner basert på slike redaksjonelle vurderinger vil vanligvis ikke bli omgjort ved klage.
Klager på refusjon av vitenskapelige manuskripter blir behandlet av sjefredaktøren. Psykologtidsskriftet kan velge å opprettholde refusjonen, åpne for revisjon eller sende manuskriptet til ytterligere fagfellevurdering. Merk at en åpning for revisjon etter klage ikke er en garanti for at manuskriptet blir antatt for publisering. Dersom refusjonen opprettholdes, er avgjørelsen endelig og eventuell ny klage vil ikke bli vurdert.
Klage på redaksjonelle prosedyrer for vitenskapelig manuskript eller klage på refusjon av vitenskapelig manuskript sendes til redaksjonen@tidsskriftet.no med kopi til ansvarlig redaktør og kopi til sjefredaktør, katharine@psykologtidsskriftet.no. Skriv «Klage på refusjon av ….. (manusnummer)» i emnefeltet. Frist for å sende inn klage er innen to måneder etter at manuskriptet ble refusert.
Dersom den som har fremsatt klagen ikke er fornøyd etter at saken er formelt avsluttet, er det mulighet for å få klagen sendt videre til redaksjonsrådet.
Andre klager
Klager relatert til innhold eller redaksjonelle prosedyrer rettes til redaksjonen@tidsskriftet.no med kopi til sjefredaktør, katharine@psykologtidsskriftet.no. Klagen behandles av sjefredaktør og to eller flere redaktører. Redaksjonen gjør sitt ytterste for å svare ut klager så fort som mulig, vanligvis innen to uker.
Uenighet, spørsmål eller klager
Psykologtidsskriftet ønsker deg velkommen til å skrive en kommentar hvis du har lest noe du er uenig i eller mener er feilaktig.
Ta kontakt med sjefredaktør Katharine Cecilia Williams hvis du har spørsmål til eller ønsker å klage på redaksjonelle beslutninger.