Psykologtidsskriftet

Informert samtykke og anonymisering

Alle forfattere som sender inn vitenskapelige artikler til Psykologtidsskriftet, må beskrive hvilke forskningsetiske vurderinger som er gjort i studien, og må stadfeste at det er hentet inn forskningsetisk samtykke fra studiedeltagerne.

Som hovedregel skal alle forskningsprosjekter innhente individuelt forskningsetisk samtykke fra hver enkelt deltaker i studien.

Det forskningsetiske samtykket skal være frivillig, informert, utvetydig og dokumenterbart. Kravet om innhenting av samtykket inkluderer også prosjekter som ikke samler inn sensitiv informasjon eller personopplysninger.

Å innhente informert samtykke er et sentralt forskningsetisk ansvar for enhver forsker. At dataene er samlet inn og lagret i henhold til personvernlovverket er ikke tilstrekkelig; informert samtykke må uansett innhentes.

https://www.forskningsetikk.no/retningslinjer/med-helse/

https://www.forskningsetikk.no/om-oss/komiteer-og-utvalg/nesh/hum-sam/forskningsetiske-retningslinjer-for-samfunnsvitenskap-og-humaniora/

Bruk av pasientkasus

Bruk av pasientkasus er relativt vanlig i Psykologtidsskriftet. Bruk av kasus utgjør en spesiell etisk utfordring fordi et enkeltstående individ er mer identifiserbart enn en informant som er inkludert i en gruppe av deltagere. Det er svært viktig å informere personen grundig på forhånd, og å innhente skriftlig samtykke.

Fordi personer som omtales i en tekst skal være anonyme også for Psykologtidsskriftet, skal ikke signert samtykkeerklæring fremvises for redaksjonen. Forfatter har ansvar for å innhente signert samtykke og lagre dette forskriftsmessig. Forfatter må imidlertid gi skriftlig erklæring til Psykologtidsskriftet om at samtykket er innhentet.

Samtykkeskjema kan lastes ned her: Samtykkeskjema

Samtykkeskjema kan formuleres på ulike måter, men det bør inneholde:

  • Dato

  • Personens navn og navnet til den som signerer på vegne av personen (for eksempel foreldre), samt signatur

  • I tilfeller der personen ikke signerer selv, skal det angis hvilken relasjon den som signerer har til personen

  • Navnet til personen som har innhentet samtykket, kontaktinformasjon og signatur

  • Skjemaet bør inneholde informasjon om at samtykket ikke fratar personen rett til personvern. Selv om alle tiltak iverksettes for å sikre anonymitet, er det imidlertid alltid en risiko for at personens identitet kan bli avslørt. Personen bør informeres om denne risikoen.

  • Personen bør gis mulighet til å trekke samtykket tilbake når som helst før artikkelen publiseres. Etter at artikkelen er publisert, vil det ikke lenger være mulig å trekke tilbake samtykket.

  • Personen bør informeres om at artikkelen kan bli publisert både på papir og på nett.

  • Noen ganger utløser en artikkel en fagdebatt eller blir spredt i et stort omfang. Psykologtidsskriftet er bevisst på dette i vår redaksjonelle oppfølging av kommentarer og innlegg, men det kan være fint å orientere personen om at artikkelen kan komme til å bli lest og brukt av mange.

  • Informasjon om hvorvidt personen har blitt/blir gitt anledning til å lese artikkelen før den publiseres.

Anonymisering

Vi anbefaler å alltid diskutere anonymisering med personvernombud i planleggingsfasen av en studie. Selv om en person har samtykket til publisering, skal teksten anonymiseres så langt det lar seg gjøre. Unngå å bruke fødselsår eller eksakte tidsangivelser. Vær oppmerksom på at pasientopplysninger i teksten, sett i sammenheng med foto, andre illustrasjoner eller forfatternes arbeidssted, kan gjøre det mulig å gjenkjenne pasienten. Bilder, illustrasjoner eller annet materiell med mulig personidentifiserende opplysninger, skal ikke legges ved artikkelen.