Du er her

Rusen

Publisert
5. februar 2013

[Forfatteren Britt Karin] Larsen forteller en historie fra en av de skogfinske slektene hun stammer fra, der en kompis knivdrepte en annen i fylla, men ble tilgitt på kompisens dødsleie.

– Det hadde ikke skjedd om det ikke var for fylla, for rusen. Men mange leger og psykologer, vet du, går fem på når de skal forklare sånne ting. «Stakkars deg som har hatt en så vond barndom. Ikke rart du drikker», sier de. Men det viser bare at de ikke forstår rusen. Det behovet som oppstår av rusen selv. Åh! Endelig, idet rusen når årene, kjenner man seg ikke lenger så dum, så liten, så mislykka! Når den følelsen oppstår som resultat av rus, vil man selvsagt oppleve den så ofte og så mye som mulig. Rusen skaper drømmen om mer rus. Ikke det som ligger bak.

Dagsavisen 24.12.2012

Teksten sto på trykk første gang i Tidsskrift for Norsk psykologforening, Vol 50, nummer 2, 2013, side

Kommenter denne artikkelen