Du er her

Der Gegentypus

Publisert
8. mai 2012

I 1938 ga den tyske psykologen Erich Rudolf Jaensch, professor ved det ansette universitetet i Marburg og nyutnevnt president for det tyske psykologiske selskap, ut det teoretiske hovedverket som skulle bli hans siste. Hans idé var like storslått som enkel: Menneskers politiske holdninger springer ut av deres type personlighet. Jaensch kalte boken Der Gegentypus (Mot-typen) […]

Det var også begynnelsen på en årelang vitenskapelig tradisjon som fremdeles er med oss i dag: tendensen blant psykologer til å skjule grove karikaturer av sine politiske motstandere bak en tynn ferniss av påstått vitenskapelighet. For nesten alle forskere som har forsøkt å tegne psykologiske portretter av ulike politiske overbevisninger, er fristelsen til å patologisere psyken til dem som mener noe annet enn forskeren selv, blitt for stor. Erich Jaensch er et barokt unntak fra regelen om at det nesten alltid er høyrefløyen som blir karikert.

Dennis Nørmark og Frederik Hjort i Minerva 1/12

Teksten sto på trykk første gang i Tidsskrift for Norsk psykologforening, Vol 49, nummer 5, 2012, side

Kommenter denne artikkelen