Du er her

Latin-Amerika

Publisert
5. mars 2010

De bor på okkupert jord og eiendomsretten avgjøres med vold. Å kunne forsvare sitt hjem og sin kropp mot vold, er blitt viktigere enn å kunne ringe til politiet i mange land i Latin-Amerika. Politiet kommer sjelden likevel.

– Her skaper mennesker rettferdighet gjennom vold.

Det sier Gabriel Rullo, psykolog på klinikken Fino Chietto i fattigstrøket General Paz utenfor Buenos Aires. Her lever hundretusener av mennesker på okkupert jord, uten noen annen mulighet enn å bruke fysisk styrke for å beskytte sine hjem mot inntrengere. […]

Normen om retten til å bestemme over egen kropp gjelder heller ikke. Familiene er ofte veldig store og foreldrene deler ofte soverom med tenåringer, kusiner, onkler og småbarn. Det finnes ikke noe sted å vaske seg privat. Rullo forteller at han hører om mange tilfeller av incest. Det er ikke uvanlig at faren og morfaren til et barn er en og samme person.

Bistandsaktuelt 27. januar 2010

Teksten sto på trykk første gang i Tidsskrift for Norsk psykologforening, Vol 47, nummer 3, 2010, side

Kommenter denne artikkelen