Du er her

Komplott

Publisert
5. februar 2010

Før kom julekvelden bare på kjerringa. Nå kommer den på alle. Og den kommer ikke bare på julekvelden, men på årets øvrige 364 dager også. […] De språklige avleiringer har vi i uttrykk som «stress». Det dukket først opp i vårt land rundt 1960.

Psykologene skjønte raskt at det var penger å tjene, og bygget opp en hel spesialdisiplin, «stressforskning», rundt begrepet, og lanserte andre nye betegnelser som «stressorer» (alt som reduserer motstandskraft), «stresshormon» (adrenalin og noradrenalin), osv. Og de utviklet både terapier og psykofarmaka for å kunne skumme sin del av miserene.

Arne M. Kvalvik i Fremover 21.12.2009

Teksten sto på trykk første gang i Tidsskrift for Norsk psykologforening, Vol 47, nummer 2, 2010, side

Kommenter denne artikkelen