Du er her

Duellbilisme

Publisert
5. juli 2009

Mandag ble sjokkerte trafikanter vitne til at en vogntogsjåfør og en 40-årig bilist havnet i slagsmål på ring 3 på Ryen i Oslo. 40-åringen skal ha vist fingeren til den 22 år gamle vogntogsjåføren, som på sin side hentet en slegge og gikk løs på vedkommendes bil. […] Trafikkskikk-psykolog Dagfinn Moe ved SINTEF i Trondheim er ikke overrasket over gårsdagens hendelse.

– Dette er selvfølgelig en mer uvanlig hendelse, men jeg er ikke overrasket. Når andres kjøring begynner å irritere oss, er det veldig mange som lar seg hisse opp. Og dette er mer vanlig blant unge menn, enn det er blant kvinner, sier Moe til VG Nett.

Han mener noen ser på trafikken som en arena der de skal konkurrere og framheve seg.

– Vi kaller dem duellbilistene. […] Samhandlingsbilisten er den aller smarteste. Han viser hensyn til andre medtrafikanter. Andre lar seg lettere irritere, og tar duellen med en gang. I noen tilfeller utvikler denne duellen seg i helt feil retning. Enkelte kan ha godt av å telle til ti noen ganger, da rekker man å bremse impulsene, råder Moe.

VG Nett 9.6.2009

Teksten sto på trykk første gang i Tidsskrift for Norsk psykologforening, Vol 46, nummer 7, 2009, side

Kommenter denne artikkelen