Du er her

Ekkelt?

Publisert
5. april 2009

Fredsforsker Cecilie Hellestveit sliter tungt med å bortforklare Yusuf al Qaradawis Hitlerhyllest (Morgenbladet 27. februar). […]

Hva får en fredsforsker – tilknyttet Norsk senter for menneskerettigheter – til å forsøke å gjøre menneskeforaktende ekstremister som Qaradawi til hva hun kaller «gamle vise menn i rullestol»? En velvillig tolkning er at hun tviholder på et enkelt verdensbilde: Israel er okkupant, og fører en brutal krig, da må Israels fiender nødvendigvis være helter som gode raddiser støtter. Og sier disse heltene stygge ting – har sikkert noen forvrengt budskapet deres. For eksempel norske avisredaksjoner som griper «muligheten til å ta jødenes parti», slik fredsforskeren velger å uttrykke seg.

Og der var vi i den langt eklere tolkningsmuligheten. For Hellestveit snakker ikke om staten Israel som fienden, men om «jødene». Akkurat som mannen hun forsvarer – Yusuf al Qaradawi. Og som mannen Qaradawi hyller – Hitler. Er jødehat raddisenes lovlige rasisme?

Psykolog Ragnar Kværnessi Morgenbladet 6.3.2009

Teksten sto på trykk første gang i Tidsskrift for Norsk psykologforening, Vol 46, nummer 4, 2009, side

Kommenter denne artikkelen