Du er her

Skadelig coaching I

Publisert
1. august 2008

– Skadene ved lederutvikling [er] et høyst reelt problem.

Det er Forsvarets nye sjefpsykolog som snakker. Carl-Erik Grenness har sluttet som psykologiprofessor ved Universitetet i Oslo. Gruppeprosesser, simuleringsøvelser og personlighetstester. Nevn et hvilket som helst lederutviklingstiltak – Forsvaret har sannsynligvis prøvd det.

– Det er kjøpt inn en del tjenester som ikke har vært kvalitetssikret, men det skal det bli slutt på, sier Grenness.

– Hvorfor?

– Fordi vi ser potensielle farer. Det er så mange amatører der ute, kursledere som ikke fatter når folk desperat prøver å signalisere «stans et øyeblikk». For samfunnet vil dette på sikt kunne bli et stort problem. Noe annet er ufattelig.

BI-førsteamanuensis Jan Ketil Arnulf begynte etter hvert å se et mønster. Gjennom årene som klinisk psykolog har han møtt folk som var blitt syke av arbeidsmiljøet. Siden, som spesialist i organisasjonspsykologi, traff han stadig ledere som fortalte om psykiske problemer etter å ha gått på kurs.

Ikke bare klaget de på dårlige, innholdsløse opplegg. Flere av dem fortalte også om problemene de hadde fått i etterkant. Det skjedde gjerne i forbindelse med et foredrag Arnulf hadde holdt om stress i arbeidslivet. I kaffepausen ble han trukket til side.

Så kom historiene. Om konfrontasjoner som var blitt for tøffe, og evalueringer som hadde rokket ved selvbildet. Savnet etter noen å snakke med. Søvnløse netter, depresjoner og angst.

Dagens Næringsliv 7.6.2008

Teksten sto på trykk første gang i Tidsskrift for Norsk psykologforening, Vol 45, nummer 8, 2008, side

Kommenter denne artikkelen