Du er her

Narkissos

Publisert
1. april 2008

OPPKALT: Planten som vokste opp der Narkissos døde fikk navnet narsisser.

Foto: Scanpix

Olav Egil Aune, kulturredaktør i Vårt Land:

Narkissos var – ifølge et gresk sagn – yndlingen som ved synet av speilbildet sitt i en kilde, var så betatt av sin skjønnhet at han ble dømt til å tæres bort og dø. Derav narsissisme, den uslokkelige – gleden ved å se seg selv i speilet. En plante som spiret fram på Narkissos, dødssted, bærer navnet hans – narsiss.

Det er ikke en og annen tilfeldig forsker som ser tendensen og skremmes av den. Forskere i hele den vestlige verden er opptatt av det og snakker nå om «nynarsissisme», en intensivering av det psykologien siden Freud har vært opptatt av, som en selvødeleggende oppførsel i jakten på seg selv. Det å være sykelig opptatt av å bli sett.

Psykologen og forfatteren av boken Hvem er jeg? – om narsissisme i det seinmoderne samfunn, Lars Lundmann, hevder at den slags har vi hatt lenge, men med Facebook, podcast, reality–TV, YouTube og blogger har det eksplodert.

Vårt Land 08.02.08

Teksten sto på trykk første gang i Tidsskrift for Norsk psykologforening, Vol 45, nummer 4, 2008, side

Kommenter denne artikkelen