Du er her

Containerbarn

Publisert
5. januar 2008

GODE FØLELSER: Flotte barnehager gjør at barn føler seg verdsatt, sier Eirik Glambek Bøe.

FOTO: SCANPIX

Barn mister sine lekeplasser og fritidsområder i Bergen, og må på grunn av barnehagemangel ta til takke med midlertidige brakkebarnehager, melder Bergens tidende. – Barn trenger å føle seg verdsatt. Den følelsen kan vi gi dem ved å lage spennende og flotte barnehager, sier psykologen Eirik Glambek Bøe, som har arkitekturpsykologi som arbeidsfelt. Hvordan mener han at barnehagene bør se ut? – Barns opplevelsessfære har liten radius. Det vil si at det nære betyr mest. Belysning, materialer og farger er viktigere enn hvordan barnehagen ser ut fra utsiden. Barn trenger ro og trygghet for å kunne utforske små rom som for eksempel gir mulighet til å gjemme seg. Utemiljøet må være spennende med vann, jord og stein. Det dreier seg om ting som barna kan ta på og smake på.

Glambek Bøe mener også at beliggenheten er viktig: – Barnehager bør ligge i nærmiljøet. Studier viser at barn som går til barnehagen og skolen, lærer fortere og gjør det bedre på skolen. At barnet selv kan veien til barnehagen, gir en følelse av mestring. Samtidig får barna en mulighet til å danne seg mentale «kart», der det er plass til både hjemmet, barnehagen og sammenhengen mellom de to.

Bergens Tidende 30.11.07

Teksten sto på trykk første gang i Tidsskrift for Norsk psykologforening, Vol 45, nummer 1, 2008, side

Kommenter denne artikkelen