Du er her

Inhumant

Publisert
3. november 2007

… i en beskjeden notis står det å lese at en forkommen tsjetsjensk mor, knugende på sin to år gamle sønn, ble anholdt av polske grensevakter i Karpat-fjellene. Hennes tre døtre på seks, elleve og tretten år ble funnet døde nær Ukraina-Polen grensen. Moren hadde gått seg vill i de kalde fjellene, fire dager gikk de fortvilet, og til slutt klarte ikke de tre jentene mer. De døde av sult, utmattelse og kulde. De ble funnet liggende tett inntil hverandre, og moren hadde dekket dem med blader. […] Kvinnen, Kamisa, er bare 36 år. Hva har hun opplevd i Tsjetsjenia? Barna hennes har aldri opplevd fred. Mens man i Vesten liker å tro at det er en brukbar situasjon i Tsjetsjenia nå, viser denne tragedien noe annet. Ingen begir seg på en livsfarlig flukt med fire barn hvis livet er brukbart. […] Det burde bli reist et minnesmerke på stedet for tragedien – som et symbol for den inhumane flyktningpolitikken anno 2007.

Psykolog Zoia Grannes i Klassekampen 19.9.2007

Teksten sto på trykk første gang i Tidsskrift for Norsk psykologforening, Vol 44, nummer 11, 2007, side

Kommenter denne artikkelen