Du er her

Parissyndromet II

Publisert
1. januar 2007

Når selv nordmenn, som ikke akkurat er bortskjemt når det gjelder service på hjemmebane, reagerer på franskmennenes arroganse, krever det ikke så mye fantasi å forstå at japanere virkelig får sjokk.

Den japanske legen Hiroyki Ota jobber ved Sainte Anne-hospitalet i Paris, og hevdet i 2004 at han har opptil 100 pasienter i året. Han har skrevet bok om syndromet, som oppstår når en japaner kommer til verdens mest besøkte turistby og tror at service betyr det samme i Paris som hjemme.

Nesten en fjerdedel av pasientene hans må legges inn før de kan reise hjem. Sykdomsbildet deres er det samme, det begynner med angst og utvikler seg til en sterk følelse av å bli forfulgt. Årsaken er alltid et ublidt møte med «servicenæringen». […]

Han får støtte av Yousef Mahmoudia som er psykolog ved HotelDieu, et sykehus like ved Notre-Dame. Han har et titalls pasienter i året, som blir syke av at avstanden mellom forventninger og virkelighet blir for stor.

e24.no 07.11.06

Teksten sto på trykk første gang i Tidsskrift for Norsk psykologforening, Vol 44, nummer 1, 2007, side

Kommenter denne artikkelen