Du er her

Ytre påvirkning

Publisert
27. oktober 2006

Også psykologer mener dommerne langt fra er upåvirkelige.

– Både bevisst og ubevisst blir fotballdommere påvirket. All grunnpsykologi dreier seg om ytre stimuli. Det er selvsagt helt umenneskelig for en dommer å gå helt fri, sier psykolog Trym Nordstrand Jacobsen.

Han er broren til nåværende Moldedirektør og tidligere toppspiller Tarje Nordstrand Jacobsen, og har fulgt norsk toppfotball i mange år.

– At bortelagene straffes hardere, kan også skyldes påvirkning av dommerne. Fra hjemmelaget blir de satt under et helt annet trykk, og i større eller mindre grad vil avgjørelsene bli styrt av lydmessig eller visuell ytre påvirkning, sier Nordstrand Jacobsen.

BT 28.09.06

Teksten sto på trykk første gang i Tidsskrift for Norsk psykologforening, Vol 43, nummer 11, 2006, side

Kommenter denne artikkelen