Du er her

Overflødig i eget liv

Publisert
10. oktober 2006

Det finnes antagelig en profesjon for hver eneste liten avkrok av livet. Hver eneste kroppsdel og hvert eneste behov har sannsynligvis en faggruppe som kan mer om det enn nettopp du. Kanskje summen av deres innsats kan gjøre deg helt overflødig i eget liv? Kanskje livet til slutt kan settes bort til noen andre, noen som kan det – som vil fylle ditt liv med større behag enn du selv greier.

Ekspertene entrer våre liv med den samme selvfølgelighet som vi inviterer dem inn, og etter hvert kan det skape et uklart eiendomsforhold til livet. Kan det kanskje være slik at de med større kunnskap om forskjellige aspekter av våre liv med rette kan gjøre gjeldende en viss hevd på det? Kanskje legen burde ta de valg som har med kroppen min å gjøre, hun vet jo tross alt best hva som er godt for kroppen? Kanskje psykologen bør ta hånd om min angst – og kostholdseksperten mitt kosthold?

Men hva er da mine oppgaver i livet?

Filosof Einar Øverenget i Aftenposten 13.08.06

Teksten sto på trykk første gang i Tidsskrift for Norsk psykologforening, Vol 43, nummer 10, 2006, side

Kommenter denne artikkelen