Du er her

Målvakt med ballmakt

En fotballkeeper påvirker retningen på straffesparket, men uten å vite det selv.

Publisert
4. desember 2007

FOTO: THORFINN BEKKELUND / SAMFOTO

Jeg bryr meg (dessverre?) ikke det døyt om fotball. Men som utflyttet kristiansander kjente jeg likevel et lite stikk i hjertet da den lokale forballklubben, Start, nylig rykket ned i 2. divisjon. Jeg skal ikke begi meg ut på spekulasjoner om årsaker til denne miseren, men nøye meg med å rapportere en liten undersøkelse av det mer kuriøse slaget. Det viser seg nemlig at keeperen bestemmer straffesparkets retning, men det vet han ikke selv. Hadde han det gjort, hadde han vel også forhindret flere mål.

En forskergruppe i Hongkong og i Nederland har nylig gjennomgått 200 videoopptak av straffespark. Opptakene var utvalgt blant et større antall fordi nettopp disse 200 gjorde det mulig helt nøyaktig å måle avstanden fra målmannen til hver av de to målstengene. Disse målene avslørte at keeperen i nesten alle tilfeller sto litt – men også bare litt – nærmere den ene målstangen enn den andre. Forskerne vet ikke, men antar at målmannen i disse tilfellene må ha trodd at han sto temmelig midt i målet. Faktisk var forskjellen på de to avstandene bare ti centimeter i snitt. Men dette var åpenbart nok til at den som tok straffesparket kunne se forskjellen i plassering, i og med at det var flere spark til den siden der det var «best plass», altså til den siden det var størst avstand mellom keeper og målstang.

Målmennene kan øyensynlig ikke selv ha vært klar over denne forskjellen i plassering. Dette sluttet forskere ut fra at målmennene nøyaktig like ofte kastet seg til de to sidene uansett hvilken avstand de hadde til målstengene.

Kanskje Start (og andre klubber) kan dra nytte av denne epokegjørende oppdagelsen fra forskningsfronten? God Jul!

Teksten sto på trykk første gang i Tidsskrift for Norsk psykologforening, Vol 44, nummer 12, 2007, side

Kommenter denne artikkelen