Du er her

– Tragisk på psykosefeltet

SAMTALE Siri Gullestad og Jonas Sharma-Bakkevig samtalte med Kjersti Gulliksen (til høyre) om betydningen av taushet i terapi på Nasjonalbiblioteket 12. juni.
Publisert
5. juli 2018

Det er tragisk at den dynamiske og psykoanalytiske forståelsesmåten nesten er helt borte fra psykosefeltet.

Det sa psykologiprofessor og psykoanalytiker Siri Gullestad på slippfest på Nasjonalbiblioteket. Arrangementet markerte Psykologtidsskriftets juniutgave med 160 sider psykoanalyse.

På slippfesten ledet Psykologtidsskriftets fagredaktør Kjersti Gullestad en samtale om betydningen av taushet i terapi med Siri Gullestad og Jonas Sharma-Bakkevig. Han er psykologspesialist, og veileder i «intensive short term dynamic therapy» (ISTDP).

160 fagfolk hadde funnet veien til Nasjonalbiblioteket, og det var på spørsmål fra en som omtalte seg som «ung og uerfaren psykolog» med ett års arbeid på psykosepost, at Gullestad snakket om den psykoanalytiske tradisjonens stadig mindre plass i fagfeltet.

– Det har vært et tap for fagfeltet. Det er blitt kun et biologisk, farmasøytisk og psykoedukativt perspektiv på behandlingssiden. En oppfordring til dere som er i det feltet, er at det er mye å hente i den psykodynamiske forståelsesmåten i tilnærming til psykoser, sa Gullestad, men understreket at psykoanalytisk terapi ikke nødvendigvis er «treatment of choice» for alle psykosepasienter.

– Du må jo tilpasse det til pasienten, sa Gullestad.

Fungerende redaksjonssjef og fagredaktør i Psykologtidsskriftet Ida Holth opplyser at tidsskriftet jobber med et nytt arrangement i tilknytning til et andre temanummer om psykoanalyse seinere i høst.

Se opptak fra slippfesten her: https://mediasite.nb.no/Mediasite/Play/8329d5551f4b4159a6039fe3a0aaf6311d

Teksten sto på trykk første gang i Tidsskrift for Norsk psykologforening, Vol 56, nummer 7, 2018, side 605

Kommenter denne artikkelen