Du er her

Et emosjonelt intelligent svar

EQ ELLER EI? Goleman (lite bilde) skriver om emosjonell intelligens som om det er noe helt nytt, men det han sikter til, er gjerne egenskaper vi har visst om i mange tiår, sa organisasjonspsykolog Hallvard Føllesdal (stort bilde) i et intervju med Psykologtidsskriftet i mars. Foto: BI

Daniel Goleman, forfatteren bak bestselgeren Emosjonell intelligens, vedgår nå feil etter å ha blitt arrestert av den norske organisasjonspsykologen Hallvard Føllesdal.

Publisert
2. mai 2016

– Hallvard Føllesdal har helt rett. Jeg hadde glemt dette avsnittet.

Det vedgår den amerikanske psykologen og forfatteren Daniel Goleman i en e-post til Psykologtidsskriftet.

Svak forskning

Avsnittet som Goleman viser til, kom frem i et intervju med Psykologtidsskriftet i mars. I intervjuet ble Hallvard Føllesdal, førsteamanuensis i organisasjonspsykologi ved Handelshøyskolen BI, spurt om hvordan det kan ha seg at begrepet emosjonell intelligens har blitt så populært og brukes så mye, til tross for svak forskning.

Føllesdal viste til Daniel Goleman, med doktorgrad i psykologi og forfatteren bak en av de mest solgte bøkene om emosjonell intelligens. Han har skrevet at for å lykkes i arbeidslivet er emosjonell intelligens fire ganger så viktig som intelligens, opplyste Føllesdal.

Daniel Goleman fikk lese utdrag av intervjuet og avviste påstandene fra den norske psykologen i samme utgave.

Ikke feilsitert

Hallvard Føllesdal ga seg ikke. Han skrev et debattinnlegg i aprilutgaven, der han viste til hva Goleman faktisk skrev i boken Working with emotional intelligence fra 1998, der amerikaneren baserte seg på en upublisert studie fra 1950-tallet. Altså 40 år før teorien om emosjonell intelligens ble formulert, og før det fantes noen test som skulle måle emosjonell intelligens.

Vil rette opp

Goleman opplyser til Psykologtidsskriftet at han nå vil rette opp i bøker som blir trykket fremover.

– Jeg vil prøve å gjøre dette utsagnet tydeligere i fremtidige opplag av boken, etter Føllesdals påpekninger, skriver Goleman, som er takknemlig for at Føllesdal gjorde ham oppmerksom på avsnittet han selv hadde glemt.

Føllesdal på sin side er veldig glad for Golemans reaksjon.

– Han sier at han rett og slett har glemt at han har skrevet det, og han vil til og med klargjøre budskapet i fremtidige opptrykk av boken. Man kan kanskje si at han har gitt et emosjonelt intelligent svar?

Føllesdal har gjort seg noen refleksjoner etter runden med Daniel Goleman, og etter at fagartikkelen om emosjonell intelligens og intervjuet ble trykket i marsutgaven.

– Det er positivt at Golemans bok har ført til økt interesse for betydningen av følelser. Mennesker er i ulik grad flinke med følelser, og det er og blir et interessant spørsmål om det er en type intelligens som ligger til grunn, som kan måles. Jeg er spent på hva forskningen vil finne ut om dette i fremtiden, sier Hallvard Føllesdal.

Teksten sto på trykk første gang i Tidsskrift for Norsk psykologforening, Vol 53, nummer 5, 2016, side 345

Kommenter denne artikkelen