Du er her
Studentpolitikk på tvers av landegrensene
I år ble den 19. konferansen til den europeiske foreningen for psykologistudenter (European Federation of Psychology Students’ Associations; EFPSA) holdt i Madrid. Omlag 250 studenter fra rundt 30 land deltok. Blant disse var åtte studenter fra master- og profesjonsstudier i Norge, noe som står i sterk kontrast til de siste årene, hvor Norge i liten grad har vært representert.
Temaet for årets konferanse var «The Art of Living: 21st Century Challenge». En rekke workshops og foredrag tok for seg alt fra konfliktløsning til dagens oppfatning av helse og normalitet. Disse ble holdt både av studenter og professorer fra ulike land. Det var lagt til rette for god kommunikasjon mellom deltagerne, gjennom en rekke sosiale og kulturelle arrangementer. Hvert land fikk muligheten til å presentere sin kultur, mat (tørrfisk var lite populært, mens ryktet om landet med den deilige gløggen, spredte seg raskt!), universiteter og studieopplegg, og flere tok ivrig med seg utvekslingsbrosjyrer vi hadde tatt med.
I sentrum stod det studentpolitiske aspektet, som ble ivaretatt gjennom daglige generalforsamlinger og møter i Executive board, hvor Norge har én representant. Denne velges blant representantene i Studentpolitisk utvalg i Psykologforeningen. Hvert land har også en nasjonal representant, som i Norge velges gjennom Psykologistudentenes interesseorganisasjon, og fungerer som bindeledd mellom de norske psykologistudentene og styret i EFPSA. I tillegg har hvert universitet i Norge en lokal representant, med ansvar for promotering av EFPSA og organisasjonens tilbud ved sitt universitet.
Vi lærte at kvaliteten på studier og psykologers status i de ulike landene varierte kraftig, og den norske psykologiutdanningen fikk mange lovord. Tuomo Tikkanen, president i den europeiske foreningen for psykologer (EFPA), holdt et innlegg om det europeiske psykologdiplomet EuroPsy. Dette utløste tydelig bekymring hos mange av studentene, med hensyn til om det i det hele tatt er mulig for deres land å nå målene for den europeiske standarden for psykologiutdanning. Tikkanen beroliget derimot oss norske studenter om at EuroPsy ikke kommer til å få negative ringvirkninger for utdanning eller psykologstand i Norge.
Det var spennende å se hvor forskjellige faglige og forskningsmessige fokus landene hadde. På samme tid var det påfallende hvordan man ofte hadde de samme studentpolitiske sakene på agendaen, for eksempel så de fleste av landene skjev kjønnsfordeling som en stor utfordring. Men det er tydelig at norske studenter har mye å lære når det gjelder frivillig studentpolitisk arbeid og engasjement: Tyrkia og flere av de østeuropeiske landene hadde mer en tre ganger så mange representanter på konferansen enn Norge, og mange hadde spart lenge for å få råd til å delta.
EFPSA ble stiftet i 1987, og har som mål å fremme kommunikasjon og samarbeid mellom psykologistudenter i Europa, ikke bare for deltagerne på den årlige konferansen, men også gjennom tilbud som:
- Travel Network: En norsk psykologistudent får ved å tilby en annen europeisk student et sted å overnatte, muligheten til å bo gratis hos andre over hele Europa.
- Research Network: The European Student Psychologist er et vitenskapelig magasin for og av europeiske psykologistudenter. Arrangerer også sommerskoler og seminarer.
- Study abroad: Nettside som gir råd og lenker til nyttig informasjon for studenter som vurderer å studere i utlandet.
Neste års konferanse holdes i Tsjekkia, april 2006. Vil du vite mer om EFPSA, gå inn på www.efpsa.org
Kommenter denne artikkelen