Du er her

Angst, for jenter

Flere jenter blir diagnostisert for angstlidelser.

Fra 2010 til 2015 var det en økning i antall barn og unge som fikk en angstdiagnose for første gang, viser en studie Folkehelseinstituttet (FHI) har gjort.

Økningen er spesielt blant jenter. Andelen som blir behandlet med medisiner, er stabilt lav: rundt 1 av 6.

Angstlidelser er ifølge FHI den vanligste gruppen psykiske lidelser blant barn og unge. De vanligste enkeltdi- agnosene er spesifikke fobier, sosial fobi og separasjonsangst. Dagens kliniske retningslinjer anbefaler først og fremst kognitiv atferdsterapi som førstevalg for behandling av angstlidelser, tvangslidelser og posttraumatisk stresslidelser hos barn og unge.

I perioden 2010 til 2015 fikk totalt 19 154 barn og unge (61 prosent jenter) førstegangs angstdiagnose i primær- helsetjenesten, som regel hos fastlegen. I samme periode fikk 17 115 barn og unge (61 prosent jenter) førstegangs angstdiagnose i spesialisthelsetjenesten.

Studien som viser dette ble nylig publisert i tidsskriftet European Child & Adolescent Psychiatry.

Førsteforfatter Helga Ask er seniorforsker ved Folkehelseinstituttet. Hun opplyser til fhi.no at økningen i tallet på diagnoser er størst blant ungdom og sier at økningen i angstdiagnoser blant jenter i ungdomsalderen kan ha flere forklaringer.

– Vi vet at mange ungdommer med angstproblem aldri søker hjelp. Økningen i diagnoser kan være en følge av økt kunnskap om psykisk helse, eller lavere terskel for å oppsøke lege. En annen forklaring kan være at flere får angst. Endringen kan også speile endringer i diagnostiseringspraksisen til leger og psykologer, sier Ask.

Psykologtidsskriftet

Kommenter denne artikkelen