Du er her

Flere psykologer i spesialist­ helsetjenesten

Publisert
1. april 2019

Siden 2015 er det blitt sju prosent flere psykologer i spesialisthelsetjenesten, ifølge ferske tall fra Statistisk sentral- byrå (SSB). Det er likevel legene som står for den største økningen. Det har blitt 11 prosent flere leger i spesialisthel- setjenesten i løpet av de tre siste årene. Ser man bort fra psykologer, leger og sykepleiere, har antall helsefagarbei- dere i spesialisthelsetjenesten gått kraf- tig ned: Hele 12 prosent mellom 2015 og 2018. SSB forklarer denne endringen på følgende måte:

«Over halvparten av de sysselsatte i spesialisthelsetjenesten er utdannet som enten lege, psykolog, sykepleier eller helsefagarbeider. En dreining mot økt bruk av polikliniske konsultasjoner og færre liggedøgn bidrar til forskjellig utvikling i etterspørselen etter disse utdanningene. Leger og psykologer har økt i antall, mens antall helsefagarbei- dere har gått ned. Helsefagarbeideres oppgaver er mer knyttet til døgnenhe- ter enn poliklinikker. Dette kan være en forklaring på nedgangen for denne gruppen.»

Hvis man bryter tallene ned på antall kliniske konsultasjoner i psykisk helsevern for voksne, i praksis DPS-ene, og sammenlikner dem med oppholds- døgn/liggedager, ser man den nevnte utviklingen i tall:

Mellom 2017 og 2018 gikk antall liggedøgn ned med over 33 000, eller rundt tre prosent, mens antall kliniske konsultasjoner (både leger og psyko- logoer) økte med nesten 300 000. Det er en økning på hele 11,6 prosent i løpet av et år. Antall psykologer i spesialist- helsetjenesten økte med én prosent fra 2017 til 2018.

Kilde: Statistisk sentralbyrå

Kommenter denne artikkelen