Du er her

Vil diskutere universell screening

En universell kartlegging av barn og unges psykiske helse hadde vært en proaktiv rutine, mener seniorforsker Thormod Idsøe ved NUBU.

Publisert
1. desember 2018

– Kommunesatsingen er flott, men det hjelper ikke med mange psykologer i kommunene, hvis de som trenger hjelp ikke kommer dit hjelpen er. I dag er problemet at altfor mange unge ikke oppsøker hjelp for psykiske vansker. Og vi vet rett og slett ikke hvem som sliter.

Det sier Thormod Idsøe til Psykologtidsskriftet. Han er seniorforsker ved Nasjonalt utviklingssenter for barn og unge (NUBU) og førsteforfatter av fra praksis-teksten Utenfor rekkevidde på sidene foran. Han ønsker en disku- sjon om hvordan kommunene og skolene kan være proaktive og komme i kontakt med barn og unge som trenger hjelp.

– Når de som trenger det, ikke kommer til psykologen, må psykologen komme til dem. Jeg ønsker meg et tettere samarbeid mellom skole og psy- kolog, mellom PP-tjenesten og skolene.

Idsøe mener også at personer med relasjon til unge, alt fra lærere til ledere i fritidsklub- ber, må få bedre opplæring i å se tegn på at en ungdom sliter.

Og han lufter et forslag han vet er kontrover- sielt:

– En universell screening av barn og unges psy- kiske helse hadde vært en proaktiv rutine, men kan også ha ulemper. Likevel, vi har i dag mange kartlegginger av barns faglige ferdigheter, så det er en vurderingssak om vi også skal kartlegge bedre hvordan barn og unge har det, sier Idsøe.

Kommenter denne artikkelen